Bjørn Arild Gram etter pressekonferansen der de presenterer en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler.
Bjørn Arild Gram etter pressekonferansen der de presenterer en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler.

Få kommuner letter karantenerestriksjoner – KS advarer mot statlig tvang

– Det vil være en veldig uklok tilnærming som kan være skadelig for tilliten.

Publisert Sist oppdatert

NHO mener koronaloven må brukes dersom kommunene ikke letter på lokale koronarestriksjoner. Svært uklokt, advarer KS.

Dagen etter regjeringens innstendige oppfordring om å lette på lokale karantener, er det så langt bare Rana kommune som har varslet at de vil lempe på sine restriksjoner. Kommunen vil ikke lenger kreve karantene etter reiser i Nord-Norge.

Tvert imot varsler flere kommuner at de nå heller vil stramme inn eller fortsette med sine særregler.

Mandag vedtok Bardu kommune at karantenegrensen skal gå så langt nord som mellom Nordland og Trøndelag, melder NRK. Flere kommuner, blant dem Tromsø, Bodø og Fauske, var også raskt ute og erklærte at de vil fortsette med den såkalte «søringkarantenen».

NHO reagerer

Etter mye fram og tilbake ble regjeringen søndag til slutt enig med NHO, LO og KS om formuleringene i en ny veileder for kommunene om lokale karanteneregler. Det var først ventet at regjeringen ville forby lokale karanteneregler, men etter et fire timer langt krisemøte ble det klart at veilederen ikke vil være rettslig bindende for kommunene.

Regjeringen ga samtidig klar beskjed om at de ikke anbefaler at kommunene innfører egne regler.

NHO truet samtidig med å gå til Stortinget hvis den nye veilederen ville vise seg å ikke virke.

Dette må funke. Hvis ikke, vil vi gå til regjeringen og Stortinget og be dem bruke koronaloven

Ole Erik Almlid

– Dette må funke. Hvis ikke, vil vi gå til regjeringen og Stortinget og be dem bruke koronaloven, sa Almlid under fremleggelsen.

Tvang kan skade tilliten

Kommunenes interesseforening KS advarer nå sterkt mot å tvinge gjennom nasjonale regler dersom kommunene ikke følger opp.

– Det vil være en veldig uklok tilnærming som kan være skadelig for tilliten, sier KS-leder Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

Vi har et mangfoldig land der det kan være ulike situasjoner som oppstår, som krever lokale tilpasninger

Bjørn Arild Gram

– Den spesielle situasjonen vi er i nå, krever nær samhandling og tillit. Vi har et mangfoldig land der det kan være ulike situasjoner som oppstår, som krever lokale tilpasninger. Det er derfor kommunene er gitt en så stor myndighet på smittevernområdet, sier Gram.

– Vi har tro på at dialog og samarbeid vil gi best resultat både når det gjelder smittevernbekjempelse og næringslivets behov, sier Gram.

Han sier veilederen er godt mottatt ute i kommunene fordi den slår fast at det er kommunene selv som har myndighet til å bestemme, samtidig som den gir god veiledning til de løpende vurderingene som må gjøres.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS