- Mye som presenteres som «løsninger» på klimakrisen er bullshit

Forsker Asle Toje advarer mot at det går for fort i svingene på veien mot en grønnere hverdag.

Publisert

Når enerWE den siste tiden har snakket med flere av de store miljøorganisasjonene om hva som er størst (eller farligst) av klimakrisen og koronakrisen er de nokså samstemte i at koronakrisen er liten sammenliknet med klimakrisen.

I samtale med samfunnsviter og forsker Asle Toje, er han tydelig på at han ikke nødvendigvis kjøper miljøoorganisasjonens virkelighetsbeskrivelse - selv om han er enig i deler av den.

- Det som truer livet ditt nå, er selvsagt farligere enn det som kanskje kan true ditt levesett i fremtiden. Koronakrisen er en mer åpenbar trussel enn det klimakrisen er, men det betyr ikke at klimakrisen er noe man kan ta det med ro på. Koronakrisen løses den dagen vi får en vaksine, mens når klimakrisen først har satt inn, er det ekstremt vanskelig å reversere, sier han.

Den litt vonde følelsen jeg sitter med, er at veien fra man er enig om at noe må gjøres, til at man konkluderer med at «dette må gjøres», er for kort.

Toje forklarer at han frykter beslutninger om grønne tiltak nå fattes litt for fort - og på sviktende grunnlag.

- Den litt vonde følelsen jeg sitter med, er at veien fra man er enig om at noe må gjøres, til at man konkluderer med at «dette må gjøres», er for kort.

Som eksempel nevner han satsingen på solcelleanlegg her til lands.

- Man har jo folk som spekulerer i hvor dumme norske politikere er, når de vil selge solcellepaneler i Norge. Er du dum i hodet? Det er ikke sol i Norge. De eneste som vil bygge solpaneler her, er de som vil suge ut subsidier fra statskassen, sier han.

Toje er selvstendig næringsdrivende og foredragsholder. Han er tidligere forskningsdirektør ved Nobelinstituttet og sitter i dag i Nobelkomiteen.

De eneste som vil bygge solpaneler her, er de som vil suge ut subsidier fra statskassen

Thunberg omfavnet av milliardærene

Selv om Asle Toje understreker at det ikke er noen grunn til å tvile på miljøengasjementet til den unge aktivisten Greta Thunberg, fant han det interessant å observere hvordan hun ble mottatt på World Economic Forum i Davos i 2019.

- Hun ble omfavnet av milliardærene - og ikke minst deres koner. Man skulle jo tro at disse ville tenke at hun var som en Martin Luther som takket nei til et katolsk konsilium ut av frykt for å bli brent som kjetter. Men hun ble omfavnet av alle, sier han og mener dette viser de motstridende interessene som ligger i miljøsaken.

Jeg blir urolig når politikere vil bestemme hva de skal investere alle pengene våre i. De overvurderer seg selv. De står klare til å bruke opp oljefondet og mener Stortinget skal hjelpe seg selv til fondet.

- Jeg blir urolig når politikere vil bestemme hva de skal investere alle pengene våre i. De overvurderer seg selv. De står klare til å bruke opp oljefondet og mener Stortinget skal hjelpe seg selv til fondet. Jeg tror ikke politikere er kvalifisert til å se inn i fremtiden. Jonas (Gahr Støre, red.anm) kan ikke vite at det er vindkraft og ikke bølger som skal redde oss. Er dette ting han har lært på seminar? Det er ikke vitenskap i alle fall, sier Toje til enerWE.

Toje har også fått med seg et nylig utspill fra Arbeiderpartiet om å lagre karbon i havbunnen.

- Det er ikke så enkelt - hvordan skal man gjøre det? Fra det er oppfunnet, til å kunne ta det i bruk og til sist tjene penger på det, er det en lang vei.

- Bullshit

Han retter en advarende pekefinger mot de som ukritisk omfavner «grønne» tiltak.

- Mye som presenteres som «løsninger» på klimakrisen er bullshit. Det er liksomløsninger som gir mer utslipp - og skattebetalerne betaler for det. Dette finner jeg kjempevanskelig, for jeg ser jo at noe må gjøres. Jeg tviler ikke på menneskeskapte klimaendringer, jeg ser jo hvor mye av verden vi har lagt øde. Men så er jeg heldigvis skolert som statsviter, og vet at prosessen er ikke over når vedtaket er fattet, det er da den begynner.

Men så er jeg heldigvis skolert som statsviter, og vet at prosessen er ikke over når vedtaket er fattet, det er da den begynner.

Utgangspunktet for denne samtalen var en sammenlikning av korona- og klimakrisen. Også her har Toje en advarsel å komme med;

- I denne situasjonen er det farlig å blande de to krisene. Korona bør ikke brukes som et springbrett til å bruke mye offentlige penger på klimasaken. Seriøse folk bruker ikke penger på teknologi som ikke er bevist at virker. Det blir som å kjøpe et flyvåpen basert på romskip, og jeg redd for at det er det vi er i ferd med å gjøre, avslutter han.