Leder i Natur og Ungdom: Therese Hugstmyr Woie advarer mot enkelte av regjeringens koronatiltak.
Leder i Natur og Ungdom: Therese Hugstmyr Woie advarer mot enkelte av regjeringens koronatiltak.

- Klimakrisa sitter ikke i koronakarantene

Natur og Ungdom-leder Therese Hugstmyr Woie oppfordrer klimaengasjert ungdom til å holde motet oppe.

Publisert Sist oppdatert

Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom organiserer rundt 8000 miljøengasjerte ungdommer i Norge. Leder i organisasjonen, Therese Hugstmyr Woie, frykter for koronakrisens konsekvenser for miljøsaken.

- Utslippskuttene skjer alt for treigt i Norge, og klimakrisa sitter ikke i koronakarantene. Men det er vanskelig å mase på politikere om tiltak når koronavirusets herjinger er mer umiddelbare. Løsninga på klimakrisa kan virke enda fjernere for ungdom når det plutselig ikke er noen politikere som snakker om den, sier hun til enerWE.

Klimakrisa sitter ikke i koronakarantene.

Therese Hugstmyr Woie

Som organisasjon prøver de å oppmuntre klima- og miljøengasjert ungdom til å ikke miste motet.

- Vårt fokus er å holde oppe motivasjonen blant miljøengasjert ungdom, styrke organisasjonen, og være klar med beinharde krav og mobilisering når vi sammen har stanset virusspredningen, sier Woie.

Mister møteplassene

Til forskjell fra mange andre frivillige organisasjoner, er ikke det største problemet for Natur og Ungdom at det blir mindre penger inn i kassa - siden de har stabile inntektskilder.

- En stor forskjell mellom miljøorganisasjoner og bedrifter er jo at bedrifter mister inntekter for tida, mens vi mister utgifter. Vi har måtte avlyse flere kurs og seminarer som vi vanligvis bruker penger på, mens inntektene fra staten og medlemskontingenter består. Vi opplever altså ikke økonomiske tap nå, men risikoen for oss er om to år når vi skal få statsstøtte på bakgrunn av vår aktivitet og medlemstall i 2020, sier hun.

For ungdommen betyr koronakrisen blant annet tap at de har færre muligheter til å møtes.

Det vi taper nå er å ikke kunne skape møteplassene som miljøengasjert ungdom trenger.

Therese Hugstmyr Woie

- Det vi taper nå er å ikke kunne skape møteplassene som miljøengasjert ungdom trenger, at rekruttering og bevaring av medlemmer er vanskelig og at vi har veldig lite politisk rom til å fremme våre krav. I tillegg tar noen av regjeringas koronatiltak miljøpolitikken et steg tilbake, som å kutte flypassasjeravgift og bearbeidingsplikt, sier Woie.

Natur og Ungdom tok raskt situasjonen på alvor og har forsøkt å ta de nødvendige grep.

- Vi på kontoret i NU er frisk ungdom som ikke nødvendigvis vil få klare symptomer hvis vi blir smittet. Derfor var vi ganske tidlig med å begrense våre reiser ut av Oslo og foredragsvirksomhet, for å hindre at vi blir en effektiv ufrivillig smittespreder, sier hun.

Ingen av de tillitsvalgte i organisasjonen er smittet, men noen er i karantene på grunn av utenlandsreiser.