Administrerende direktør Erik Haugane i Okea advarer mot å glemme viktige problemstillinger som fattigdom og rent vann. - Alt dette kommer i skyggen av at noen har klart å definere klima som verdens største problem, sier han.
Administrerende direktør Erik Haugane i Okea advarer mot å glemme viktige problemstillinger som fattigdom og rent vann. - Alt dette kommer i skyggen av at noen har klart å definere klima som verdens største problem, sier han.

- Hadde man planlagt emisjoner i 2020 eller 2021, er man i "deep shit"

Erik Haugane i oljeselskapet Okea er glad de sikret økonomien i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Ved hovedkontoret til oljeselskapet Okea i Trondheim er det stille i gangene. Der er to-tre av de normalt 44-45 ansatte til stede, mens resten sitter på hjemmekontor, forteller toppsjef Erik Haugane til enerWE.

- Nå har vi snakket med flere av de store oljeselskapene om hvordan de påvirkes av koronakrisen. Hvordan er denne situasjonen for de små oljeselskapene?

Vi har en internasjonal verdensøkonomi som kjører med håndbrekket på samtidig som Saudi-Arabia og Russland har en oljepriskrig.

Erik Haugane

- Selve koronatiltakene er jo relativt likt for både store og små oljeselskaper. De fleste utsetter prosjekter, gjør de investeringene de må, og det de kan for å få folk offshore. På den annen side har vi en internasjonal verdensøkonomi som kjører med håndbrekket på samtidig som Saudi-Arabia og Russland har en oljepriskrig. Og de ulike selskap er ulikt rustet i forhold til hvor lenge de tåler en lav pris, sier han.

Han tror oljeprisen må falle et godt stykke under dagens oljepris fatet før det ikke lenge lønner seg å opprettholde produksjonen.

- Vi har kostnader per fat på under 20 dollar fatet på Draugen-feltet, så oljeprisen må falle en del før det lønner seg å droppe produksjonen.

- Få rev i seilene og båten i le

Når veldig mange deler av næringslivet må skru aktivitetene på sparebluss, har Haugane gjort seg noen tanker om hvordan det kan være lurt å forholde seg som leder.

- Det enhver fornuftig leder i et selskap vil gjøre når det er meldt storm, er å få rev i seilene og plassere båten mest mulig i le for været. Når til og med Esso kutter kostnadene, er det tydelig at det kommer til å bli dramatisk. Det vil bli et skille mellom de bedrifter som har økonomiske utfordringer og de som ikke har det. Hadde man planlagt emisjoner i 2020 eller 2021, er man i deep shit, sier han.

Det enhver fornuftig leder i et selskap vil gjøre når det er meldt storm, er å få rev i seilene og plassere båten mest mulig i le for været.

Erik Haugane

Han forteller at Okea i fjor høst gjennomførte en refinansiering.

- Hvis ikke vi hadde gjort det da, hadde vi vært i trøbbel. Vi har lån som ikke forfaller før i 2024, så her har vi hatt litt flaks med timingen.

- Er det noen utfordringer som er spesielle for mindre oljeselskap?

Hadde vi for eksempel vært partner på Martin Linge-feltet, som nå er helt stengt ned, hadde det kostet oss mer enn Equinor - relativt sett.

Erik Haugane

- Ikke annet enn at størrelse gjør deg mer sårbar. Store operatører som Equinor kan stenge all drift på én plattform uten å gå konk, mens de 10-12 mindre selskapene som har offshore-operasjoner ikke har like mye å spille på. Vi vil lide om det skjer. Hadde vi for eksempel vært partner på Martin Linge-feltet, som nå er helt stengt ned, hadde det kostet oss mer enn Equinor - relativt sett, sier han.

Det at ingen vet hvor lenge denne ekstraordinære situasjonen kan vare, er en usikkerhet som er en påkjenning for alle bedrifter - også Okea.

- Det er som å bli bedt om å holde pusten, men man vet ikke om det er et halv minutt eller ti minutter. De fleste ledere vil da basere seg på at det er ti minutter som gjelder. Hvis vi for eksempel visste at dette varer til etter påske, kunne man gjøre seg klar til det braker løs igjen, men hvis dette varer til august, er det beste nesten å stenge ned alt for en periode, mener Haugane.

- Klimaendringene er ikke verdens største problem

I forrige uke hadde enerWe en artikkelserie der flere av miljø- og klimaorganisasjonene fikk komme til orde på hvordan de trodde den ekstreme situasjonen som hele verden er - i på grunn av korona - kom til å påvirke klimapolitikken fremover.

Den som fortsatt mener at klimaendringer er det største problemet verden kan utsettes for, har fått seg et skudd for baugen.

Erik Haugane

På sosiale medier var Erik Haugane blant dem som var kritisk til miljøorganisasjonenes tilnærming.

- Den som fortsatt mener at klimaendringer er det største problemet verden kan utsettes for, har fått seg et skudd for baugen, sier Haugane til enerWE.

Han synes at fokuset heller burde være å oppfylle flere av FNs bærekraftmål.

- Bare det at vi ikke har klart å sikre at alle i verden har tilgang på rent vann og ordentlige sanitære forhold og heller ikke løst problemet med fattigdom. Alt dette kommer i skyggen av at noen har klart å definere klima som verdens største problem, sier han.

Powered by Labrador CMS