Frederic Hauge i Bellona advarer om at pandemien kan medføre at samfunnets evne til å håndtere andre kriser, blir dårligere.
Frederic Hauge i Bellona advarer om at pandemien kan medføre at samfunnets evne til å håndtere andre kriser, blir dårligere.

- Det er klart at kostnadene ved en slik pandemi ikke bidrar til å løfte klimakampen

Selv om Bellona er rigget for å håndtere kriser, er situasjonen utfordrende også for dem.

Publisert Sist oppdatert

Hos miljøstiftelsen Bellona utelukker ikke stifter Frederic Hauge at den ekstraordinære situasjonen med korona-pandemien kan få konsekvenser for klimaarbeidet.

- Det er klart at kostnadene ved en slik pandemi ikke bidrar til å løfte klimakampen. Det er viktig at krisepakkene som kommer fra det offentlige også bidrar til grønn omsetning og kampen mot klimaendringene, sier han til enerWE.

Det er viktig at krisepakkene som kommer fra det offentlige også bidrar til grønn omsetning og kampen mot klimaendringene.

Frederic Hauge

Han advarer blant annet om at pandemien kan medføre at samfunnets evne til å håndtere andre kriser, blir dårligere.

- Det kan være vanskelig å forstå nå hvilke utfordringer denne pandemien vil innebære, men hele samfunnet blir rammet og skaper blant annet en svekket beredskap når det kommer til ulykker. Vi må ta hver dag som det kommer, og i første omgang må vi håndtere krisene i helsevesenet. Men det er ingen tvil om at dette får store konsekvenser og at det er behov for å se på hvordan dette rammer sivilsamfunnet og den beredskapsbyggingen man har behov for, sier han.

- Vant til å jobbe med digitale verktøy

Hauge forteller at i Bellona startet med tiltak torsdag i forrige uke - da situasjonens alvor begynte å gå opp for store deler av samfunnet. At stiftelsen har kontorer i tre land og blant annet har erfaringer med alternative møteløsninger har nå kommet godt med.

Generelt sett er vi en organisasjon som er rigget for å håndtere kriser, men den økonomiske situasjonen er utfordrende for oss som for de fleste andre.

Frederic Hauge

- I Bellona iverksatte vi tiltak med hjemmekontor på torsdag, vi er en internasjonal organisasjon som er vant til å jobbe med digitale verktøy. Vi følger utviklingen kontinuerlig og vurderer hvordan vi kan bidra, forteller Hauge til enerWE.

Bellona er altså en stiftelse som får deler av sine inntekter gjennom støtte fra næringslivet, og har rundt 50 ansatte.

- En stor del av våre inntekter kommer fra næringslivet. Vi jobber nå med å tilpasse den nye hverdagen i henhold til utviklingen i samfunnet. Vi har en del planlagte aktiviteter som må avlyses og det vil nok bli vanskeligere å få dekket egenandelen i forskningsprosjekter fremover. Generelt sett er vi en organisasjon som er rigget for å håndtere kriser, men den økonomiske situasjonen er utfordrende for oss som for de fleste andre, sier han.

Hauge forteller at fire av stiftelsens ansatte er i karantene på grunn av utenlandsreiser, og ingen ansatte har påvist smitte.