Kraftbransjen fremskynder prosjekter for å holde hjulene i gang

– Selskapene gjør sitt beste for å holde hjulene i gang hos entreprenører og andre underleverandører.

Publisert

Bransjeorganisasjonen Energi Norge forteller i en pressemelding at tall fra NHO's medlemsundersøkelse viser at norske nettselskaper og kraftprodusenter flere steder i Norge fremskynder bygge- og vedlikeholdsprosjekter for å holde samfunnshjulene i gang og beredskapen oppe.

I motsetning til mange andre bransjer og næringer har kraftbransjen unngått store runder med permitteringer eller nedbemanninger. De selskapene enerWE har snakket med forteller at de ikke har gått til det skrittet, og det dukker heller ingen kraftselskaper opp i Skatteetatens daglig oppdaterte liste over bedrifter som mottar støtte.

Nå gjør kraftbransjen sitt ytterste for å bistå resten av samfunnet med å holde hjulene i gang.

Tall fra NHOs medlemsundersøkelse viser at 31 prosent av kraftprodusentene og 25 prosent av nettselskapene ser det som aktuelt å fremskynde bygge- eller vedlikeholdsprosjekter for å holde egne ansatte og underleverandører i arbeid.

– Selskapene gjør sitt beste for å holde hjulene i gang hos entreprenører og andre underleverandører, som også er viktige for beredskapen i kraftforsyningen mange steder i landet, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Han trekker frem Norgesnett som et eksempel. De har hovedkontor i Fredrikstad, og selv om de selv bare har 49 ansatte kjøper de årlig tjenester fra underleverandører tilsvarende 105 årsverk.

Vi etterstreber å få fortgang i alt vi har bestilt, samt få i gang flere prosjekter raskere

Mona Askmann

– Vi etterstreber å få fortgang i alt vi har bestilt, samt få i gang flere prosjekter raskere, slik at vi kan bidra til aktivitet i selskaper og teknologimiljøer som er viktige for oss og samfunnet. Vi er opptatt av at disse selskapene overlever krisen, fordi vi er helt avhengige av dem i fremtiden, sier administrerende direktør Mona Askmann i Norgesnett.

Norgesnett kjører ukentlig digitale møter med entreprenørene for oppfølging av fremdrift. Midt i koronaepidemien jobbes det blant annet med ny sjøkabel mellom Asmaløy og Kirkøy, og kraftforsyning til et nytt datasenter i Enebakk.

Noen av nett- og kraftselskapene har samtidig uttrykt bekymring for materielltilgangen.

Norske myndigheter har heldigvis lettet på innreisereglene for utenlandsk arbeidskraft, slik at nødvendig teknisk personell kan komme til Norge for å fullføre prosjekter

Knut Kroepelien

– Vi har sett noen eksempler på at for eksempel vogntog med kabler står fast i Italia. Norske myndigheter har heldigvis lettet på innreisereglene for utenlandsk arbeidskraft, slik at nødvendig teknisk personell kan komme til Norge for å fullføre prosjekter, sier Kroepelien.

Powered by Labrador CMS