- Den største utfordringen er lav strømpris

Og Norsk Bioenergiforening merker at koronatiltakene gir mindre behov for oppvarming av skoler og svømmehaller.

Publisert

Norsk Bioenergiforening (Nobio) er en bransjeorganisasjon som jobber for å fremme økt produksjon og bruk av bioenergi i Norge. Bruken av bioenergi til oppvarming og som drivstoff øker som følge av det grønne skiftet og samfunnets ambisiøse mål om å redusere klimagassutslippene.

Når enerWE snakker med daglig leder, Johannes Fjell Hojem, forteller han at bransjen nå støter på flere utfordringer.

- Den største utfordringen er lav strømpris, sier Hojem til enerWE.

Johannes Fjell Hojem er daglig leder i Nobio.
Johannes Fjell Hojem er daglig leder i Nobio.

Det er fordi bioenergien deres medlemmer produserer og selger konkurrerer med strømsalget. Hvis strømmen blir for billig, så velger kundene å bruke elektrisitet til oppvarming istedenfor.

Jevnt over er det en utfordring for varmebransjen at det er lav strømpris

Johannes Fjell Hojem

- Det er ikke kun koronaen sin feil. Jevnt over er det en utfordring for varmebransjen at det er lav strømpris, sier Hojem.

Det er fordi lav strømpris gjør det billigere å bruke elektrisitet til oppvarming enn å fyre med bioenergi.

Han presiserer at bransjen er vant til at strømprisene svinger, og han bedyrer at det ikke er en kjempekrise med mindre strømprisen blir liggende på et så lavt nivå over lang tid.

Samtidig er det litt ekstra utfordring at det er nettopp nå, på vinteren, at strømprisene er lave.

Lav strømpris i vinteren er det som er mest utfordrende. Ovnene mange plasser fungerer ikke så godt på halv maskin, så mange aktører kjører uansett med strøm på sommeren

Johannes Fjell Hojem

- Lav strømpris i vinteren er det som er mest utfordrende. Ovnene mange plasser fungerer ikke så godt på halv maskin, så mange aktører kjører uansett med strøm på sommeren, sier Hojem.

Problemet med lave strømpriser er uansett stort nok til at også Nobio er negativ til bransjeorganisasjonen Energi Norge's forslag om midlertidig fjerning av elavgiften. Hojem mener at det bare vil forverre situasjonen.

Forøvrig kan Hojem fortelle at de av medlemsbedriftene som selger til offentlige bygg, for eksempel skoler og svømmehaller som trenger mye oppvarming, nå merker en markant nedgang i etterspørselen.

Enkelte medlemsbedrifter melder om nedgang i varmesalget på 10-20 prosent. Da snakker vi om etter at koronatiltakene ble iverksatt 12. mars

Johannes Fjell Hojem

- Enkelte medlemsbedrifter melder om nedgang i varmesalget på 10-20 prosent. Da snakker vi om etter at koronatiltakene ble iverksatt 12. mars, sier Hojem.

De omfattende inngrepene påvirker også bransjen på flere andre måter.

Hojem trekker frem at det kan bli problemer med tilgang til energiflis i deler av landet hvis etterspørselen etter trevirke går ned. Da vil det gså gå utover tilgangen til flis. Enn så lenge ser det imidlertid ikke så problematisk ut.

Stengte grenser og innreiseresitriksjoner kan også bli et problem hvis det blir langvarig. Isåfall kan det bli utfordrende å for eksempel kjøpe pellets fra Sverige.

Den svake norske kroner vekker også bekymring.

- Det at alt man kjøper fra utlandet plutselig har blitt 20 prosent dyrere er noe vi er bekymret for, sier Hojem.

Han legger til at dette ikke er unikt for deres medlemmer, men påpeker at dette er en utfordring også de merker. Det gjelder spesielt for nye anlegg som skal bygges.

Samtidig håper og tror Hojem at den lave renten skal være med på å dempe utfordringen no.