Kraftig bølge har tatt livet av en person i Nordsjøen

Publisert

To personer skadet da en bølge traff Statoil-rigg.

En person omkom og ytterligere to personer ble skadd, da en bølge traff en Statoil-rigg onsdag ettermiddag. Det bekrefter Rogaland politidistrikt overfor Bergens Tidende.

De pårørende er varslet om dødsfallet.

To av dem som ble skadd i ulykken er sendt til legevakten i Florø, ifølge Morten Eek, pressetalsmann i Statoil.

106 personer om bord

Riggen COSL Innovator på Troll-feltet blir onsdag kveld evakuert. Det var 106 personer om bord på riggen da ulykken skjedde ved 17-tiden.

De skadde er flydd til land ved hjelp av et Sea King-helikopter fra hovedredningssentralen og et av Statoils redningshelikoptre, opplyser VG. Stormen i området førte til at en brottsjø traff riggen. Denne førte til skade på tre av mannskapet om bord, samt vanninntrenging på selve riggen.

– Det er målt vindkast opp mot 60-70 knop, så det er veldig dårlig vær, sier presseansvarlig i Statoil onsdag kveld, Morten Eek til VG.

 • Dødsulykke på britisk sokkel oppklart
 • Statoil ansvarlig for evakuering

  Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at det er Statoil selv som tar seg av evakueringen.

  – Riggen blir nedbemannet. De evakuerte heises om bord i helikoptrene, som ikke kan lande på grunn av været. Resten blir om bord på riggen som setter kursen mot land for egen maskin etter hva jeg forstår, sier vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde til NTB.

  Ifølge Eek var riggen tatt av brønnen som følge av det dårlige været da hendelsen inntraff. Riggen driver brønnboring på oppdrag fra Statoil.

  – Mellom 30 og 50 personer blir evakuert i løpet av kvelden. Statoil bistår COSL i evakueringsarbeidet, sier Eek.

  – Svært alvorlig

  Petroleumstilsynet (Ptil) har etablert beredskapssentral i forbindelse med ulykken.

  Ptil fikk varsel om hendelsen klokken 17.25 med melding om at en brottsjø hadde slått inn i boligkvarteret og skadd tre personer. Ptil sier de ser svært alvorlig på hendelsen.

  COSL Innovator er en halvt nedsenkbar boreinnretning bygd hos Yantai Raffles Shipyard i Kina.