To regelbrudd ved dødsulykke i Nordsjøen

Publisert

– Hendelsen kunne blitt en storulykke, hvis den skjedde på en tid der flere av arbeiderne var i lugarene.

Petroleumstilsynet har påvist regelbrudd etter ulykken i Nordsjøen i desember, der én person omkom da en kjempebølge traff riggen COSLInnovator.

Bølgen traff innretningen på babord side av dekksboksen forut og presset inn 17 vinduer, hvorav seks på nedre dekk og elleve på midtre dekk, skriver tilsynet i sin rapport.

Én person omkom, mens fire andre ble lettere skadd da kjempebølgen traff riggen på Troll-feltet klokka 16.38 den 30. desember. Lugaren fikk også omfattende skader.

– Hendelsen kunne blitt en storulykke, hvis den skjedde på en tid der flere av arbeiderne var i lugarene. Flere mennesker kunne da mistet livet eller blitt alvorlig skadd, sier direktør i Petroleumstilsynet, Anne Myhrvold, til NRK.

Viktig å lære av hendelsen

Granskingen har påvist to brudd på regelverket:

Riggen hadde ikke en klaring på 1,5 meter mellom underkant av nederste dekk og høyeste bølgetopp. Overbygget var ikke dimensjonert for å motstå horisontale bølger. Opptellingssystemet under mønstring fungerte heller ikke tilfredsstillende.

Selskapet COSL Drilling Europe, som eier riggen COSLInnovator, har lagt ut en pressemelding på sin nettside om saken fredag:

– Det er viktig at bransjen lærer av en slik tragisk hendelse. Vi har et felles ansvar for å gjøre alt vi kan for at arbeidsplasser i Nordsjøen er trygge.

Derfor har COSL Drilling Europe vært opptatt av å dele læringspunkter etter hendelsen med bransjens aktører. Blant annet er det vært møter der bransjens aktører er blitt orientert om hendelsen, samt de tiltak som er iverksatt, heter det i meldingen.

I granskingsrapporten bemerkes det også at det tok 40 minutter å få oversikt over personellet om bord da ulykken skjedde.

COSL får pålegg om å gjøre utbedringer innen 1. oktober, og en plan for arbeidet må legges fram innen 13. mai.

--- Reklame (Saken fortsetter under)

https://vimeo.com/157152222

Statoil vurderer sikkerhetssituasjonen

Riggen var ny og hadde alle papirer i orden, da Statoil leide den til boreoperasjoner på Troll-feltet i desember i fjor. Selskapet COSL Drilling Europe har tre boreaggregater og to overnattingssteder i Nordsjøen.

Ola Anders Skauby i Statoil sier til Stavanger Aftenblad at de skal undersøke nøye om alle ansatte på Statoil-opererte felt kan være hundre prosent trygge på at riggene ikke har konstruksjonsfeil.

– Ja, de skal føle seg trygge på at riggene er trygge arbeidsplasser. Vi gjør kontinuerlige vurderinger av hvordan vi skal håndtere forskjellige beredskapssituasjoner, dårlig vær og andre situasjoner som kan oppstå. Rigger som har operasjonelle begrensninger i uvær vil enten tas ut av operasjon eller tas til land i spesielle værsituasjoner, sier Skauby til avisen.

---

Saken er oppdatert kl. 18.35.