Illustrasjonsfoto, Oseberg.
Illustrasjonsfoto, Oseberg.

– Helt vanvittig temperaturøkning i februar, mener CICERO-forsker

Publisert

Men de lærde strides - Stein Bergsmark i Klimarealistene mener det ikke er noen grunn til bekymring.

Rekordhøy temperaturøkning på jorda i februar overrasker og bekymrer klimaforskere, skriver NTB onsdag.

Analyser utført av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, viser at gjennomsnittstemperaturen ved jordoverflaten lå 1,35 grader over «normalen».

Ny rekord to måneder på rad

Dette er det største avviket for en enkeltmåned som noen gang er registrert. Den forrige rekorden ble satt i januar, men ble altså bare stående i én måned.

– Dette er en helt vanvittig temperaturøkning for en enkeltmåned, sier fysiker Bjørn Samset til NTB.

Bekymrer klimaforskere

Nesten hele verden var varmere enn normalt, men avvikene var størst over Arktis, Sibir, deler av Nord-Amerika og den nordlige delen av Skandinavia. Her lå temperaturene mellom 5 og 10 grader over normalen – som er et gjennomsnitt fra 1950 til 1980.

– Dette får selv garvede klimaforskere til å sperre øynene opp, sier Samset, som er ansatt ved CICERO senter for klimaforskning.

Menneskeskapt global oppvarming

Hovedårsakene til temperaturhoppet antas å være menneskeskapt global oppvarming, værfenomenet El Niño og en tendens til at verdenshavene avgir mer varme til atmosfæren. I tillegg spiller tilfeldigheter en rolle.

– Planeten har definitivt endret seg. Det gjør oss nervøse for innvirkningen på lang sikt, sier David Carlson, som leder avdelingen for klimaforskning ved Verdens meteorologiorganisasjon.

- Ingen grunn til bekymring

Fysikeren Stein Bergsmark har brukt fritiden sin de siste tre årene på et privat forskningsprosjekt, der resultatene tyder på at klimaendringene ikke er menneskeskapt. Han skriver til enerWE at temperaturøkningen som Samset beskriver ikke er noe å slå alarm for.

- Vi har sett det samme før, mener Bergsmark.

Han skriver at temperaturøkningen i 1998 var fra januar til februar faktisk større enn den var i 2016. For middeltemperaturen i årene 1998 og 2015 var styrt av værfenomenet El Niño (som Samset nevner) som gir store temperatursvingninger i overflatevannet i den tropiske delen av Stillehavet.  El Niño slo denne gang for alvor inn  med et hopp i temperaturen fra september til oktober i 2015. Også dette hoppet var større enn hoppet fra januar til februar 2016.

- Slike plutselige temperaturendringer  er værfenomener og ikke klimafenomener. Vi vil fortsatt i en periode ha relativt høye El Niño-temperaturer før situasjonen normaliserer seg. Det «kraftige» hoppet fra januar til februar i år var 0,21 grader, ifølge Bergsmark.

Reklame (artikkel fortsetter under video)

https://vimeo.com/157152222

Minimal temperaturøkning siden 1998

Siden 1998 har vi hatt en markert utflating av den globale middeltemperaturen, temperaturøkningen har vært minimal, skriver fysikeren. IPCC kaller derfor perioden fra 1998 til 2012 for en varmepause eller hiatus. Et korrekt bilde av de senere årenes  temperaturutvikling kan vi se på figuren:

Klikk for forstørret bilde

- Temperaturforskjellen fra år til år er minimal, det dreier seg om hundredels grader. Eksempelvis var middeltemperaturen i 2015 bare 0,12 grader høyere enn i 2014, samtidig som målefeilen er 0,10 grader. Rent statistisk er temperaturforskjellen derfor lite signifikant.

Naturlig variabilitet siden år 1900

Alle erfaringsdata tyder på at de klimaendringene vi har sett fra år 1900 og fram til i dag først og fremst skyldes naturlig variabilitet. CO2 alene gir en varmeeffekt på mellom 0,5 og 1 grad, hvorav det meste har funnet sted. All annen påstått kommende oppvarming stammer fra klimamodeller som feiler, mener fysikeren.

  • Les rapport med egen del om olje- og gassnæringen (kap 22) her: Klimahistorie