Saudi-Arabia med overraskende klimamål

Publisert

Tidligere "klimabrems" har nå høye ambisjoner om å kutte i utslipp.

Regjeringen i Saudi-Arabia, som i mange år har vært regnet som en bremsekloss i klimaforhandlingene, har lagt fram en nasjonal klimaplan.

Opp til 130 millioner tonn på 15 år

Her kommer det fram at landet regner med å kutte CO2-utslippene med «opptil 130 millioner tonn» innen 2030.

Dette skal blant annet gjøres ved å utvikle en mer variert økonomi i landet som er verdens største oljeeksportør. I dag utgjør oljeinntektene en svært stor del av bruttonasjonalproduktet.

 • Les også: Statoil skjerper krav til CO2-kutt etter at 2020-mål er nådd
 • Finans, turisme og solenergi

  I stedet ønsker det islamistiske kongedømmet å satse mer på finansnæringen, turisme og fornybar energi. Tidligere i år varslet den saudiarabiske regjeringen at den vil satse stort på solenergi.

  Landet har ikke oppgitt mange detaljer om hvordan kuttet i CO2-utslippene konkret skal oppnås. Utslippene var omtrent 527 millioner tonn i 2012, ifølge anslag fra organisasjonen World Resources Institute.

  Klimamål revolusjonerende i seg selv

  Men at landet i det hele tatt kommer med et klimamål, er positivt for de internasjonale klimaforhandlingene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. I mange år har Saudi-Arabia vært regnet som et av landene som har vært mest negative til å kutte utslippene.

  Saudi-Arabia er det siste av G20-landene som legger fram et nasjonalt klimamål, slik FN har bedt alle land gjøre før klimatoppmøtet i Paris.

Powered by Labrador CMS