mørkt
mørkt

En hel gruveby i sorg når Storbritannia stenger ned den siste kullgruven fredag

Publisert

Mange av arbeiderne har jobbet i gruven siden de var 15 år, og er bekymret for å ikke få jobb igjen.

En æra er over når portene stenges og Storbritannias siste kullgruve legges ned fredag. Det markerer slutten på en lang historie om industri, velstand og klassekamp.

Britisk kull ga – bokstavelig talt – kraft til den industrielle revolusjonen, som bidro til å gjøre landet til verdens rikeste og mektigste. Kullgruvene var også ett av stedene der den moderne britiske arbeiderklassen vokste fram og organiserte seg.

Og det var gruvene som ble åsted for en av de største konfliktene mellom den politiske makten og arbeidermakten: gruvestreiken i 1984, der fagforeningen sto steilt mot Margaret Thatchers planer om å legge ned 20 gruver.

30 år etter at gruvearbeiderne måtte gi seg, er det fortsatt sår som ikke har grodd i gruvebyer og mellom tidligere venner som havnet på hver sin side i streiken.

 • Krise i oljebransjen åpner også for nye muligheter
 • - Gutta vil jobbe

  Alt dette går over i historien når driften stanser gruva som er kjent som «Big K», i Knottingley i Yorkshire.

  – Jeg føler meg ille til mote, akkurat som alle andre. Det er slutten på en æra. Denne uken er det slutt for oss, den siste av de dype gruvene, sier 52 år gamle Tony Carter, en av 450 gruvearbeidere som rammes. Mange i området er bekymret for fremtiden og hvordan det skal gå med dem økonomisk.

  – Faren min var gruvearbeider. De fleste her hadde fedre som jobbet i gruvene. Det er kulturarven din.

  «Storbritannias beste gruvearbeidere jobber i Kellingley», står det utenfor ett av tettstedene.

  – Dette er en gruveby, og gruvearbeiderne vil arbeide. De vil ikke ha almisser. Gutta vil jobbe, sier Kevin Butler, mens tårer drypper ned i ølet på den lokale puben. Sønnen hans flyttet til Australia for å prøve lykken der, da han hørte at gruva skulle stenge, men ikke alle har den muligheten. For mange av Kellingleys gruvearbeidere er det få andre jobbmuligheter. Noen har brutt kull siden de var 15 år gamle.

  Ikke lenger behov for britisk kull?

  – Det gjør meg forbanna at vi bare skal vende ryggen til en gruve som går med overskudd og en industri der du har fagfolk, sier den lokale fagforeningssjefen, Keith Poulson.

  – Vi har 20 år med reserver som selvsagt kan leveres til Drax, men av en eller annen grunn er det ikke lenger behov for britisk kull.

  Drax, ett av selskapene som driver kullkraftverk i Storbritannia, skal i stedet importere billigere kull fra land som Colombia og Russland. Britene vil være avhengige av kullkraft i lang tid fremover, men de mest forurensende kraftverkene skal stenges innen 2025.

  • Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte
  • Overlevde Thatcher

   Riktignok skal det fortsatt utvinnes kull på De britiske øyer, men kun i dagbrudd. Ingen skal lenger ned i mørke ganger i fjellet for å hente ut det svarte gullet.

   Tre tiår har gått siden Thatcher vant over gruvearbeiderne, og to og et halvt år har gått siden hun døde. For fremtiden vil historien vise at kullgruvene overlevde Jernladyen, men bare så vidt.

Powered by Labrador CMS