Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

FN: CO2-utslippene må kuttes med 7,6 prosent hvert år

Men utslippene går ikke ned. De går fortsatt opp.

Publisert Sist oppdatert

Verdens CO2-utslipp må slutte å øke og i stedet falle bratt hvis vi skal nå målet om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, fastslår FN.

I en ny rapport fra FNs miljøprogram (UNEP) er konklusjonen at utslippene må kuttes med 7,6 prosent hvert år fram mot 2030 hvis målet skal nås.

Målet blir av mange forskere regnet som lite realistisk. CO2-utslippene fra verdens fossile energikilder har steget i over 150 år, og det siste tiåret har veksten vært på omtrent 1,5 prosent hvert år.

UNEP erkjenner at det ikke er noe nå som tyder på at de globale klimautslippene vil begynne å falle i løpet av de neste årene.

– Hvis vi ikke raskt tar grep og sørger for svært betydelige kutt i de globale utslippene, vil vi ikke nå 1,5-gradersmålet, sier UNEP-sjef Inger Andersen.

Omfattende og umiddelbare tiltak for å trappe ned bruken av fossilt brennstoff ville vært nødvendig for redusere CO2-utslippene med 7,6 prosent hvert år.

Det eneste landet som har hatt et så bratt utslippsfall i nyere tid, er Sovjetunionen da unionen kollapset, skriver The Guardian.

Selv om verdens land skulle nå sine egne nasjonale utslippsmål, går utviklingen så langt i retning av global oppvarming på over 3 grader, ifølge UNEP. Konsekvensene antas i så fall å bli «omfattende og destruktive».

(©NTB)