BarChartRace_CO2-utslipp.gif

Her er topplisten som viser landene med størst CO2-utslipp

Se hvordan de årlige utslippene har gått fra 1960 og frem til 2017.

Publisert

Denne uken arrangeres det klimatoppmøte i Madrid i Spania. Dette er det 25. partsmøtet for land som har undertegnet FNs klimakonvensjon (UNFCCC), og møte omtales gjerne som COP25.

Det er utfordrende å kutte i klimagassutslippene, men det må gjøres. Samtidig kan det være vanskelig å få et overblikk over hvordan utslippene utvikler seg, samt hvem som står for mest utslipp av CO2.

enerWE har derfor tatt en titt på tallene for klimautslippene på verdensbasis, og satt opp en animert graf som viser topp 10 utslippsland i hvert år fra 1960 og frem til og med 2017. Det har vi gjort med utgangspunkt i tall fra Global Carbon Atlas.

Denne grafen viser at Kina i denne perioden har gått fra å være verdens femte største kilde for utslipp av CO2, til å innta førsteplassen.

Slik ser topp 10-listen ut i 2017:

  1. Kina
  2. USA
  3. India
  4. Russland
  5. Japan
  6. Tyskland
  7. Iran
  8. Saudi-Arabia
  9. Sør-Korea
  10. Canada

For å komme inn på denne listen må et land ha litt mer enn 10 ganger så høye utslipp som Norge.

Det kan brukes som et argument for at det er viktigere å kutte utslippene i en av de store landene, men det kan like gjerne argumenteres for at det er urettferdig å sammenligne store lands utslipp med små lands utslipp.

Norge hadde i 2018 et utslipp på 52 millioner tonn CO2. Det var en nedgang på 0,9 prosent fra 2017, som er året datagrunnlaget til grafen kommer fra.

Det var likevel 1,1 prosent høyere enn i 1990, som er året de norske målene om utslippskutt tar utgangspunkt i. Samtidig er det 8,7 prosent lavere enn utslippene i toppåret 2007.

Powered by Labrador CMS