Trygve Mellvang-Berg, daglig leder i Norsk Fjernvarme
Trygve Mellvang-Berg, daglig leder i Norsk Fjernvarme

- Å avgiftsbelegge miljøbedrifter som rydder opp etter andre er en dårlig idé

Regjeringen vil innføre CO2-avgift på avfallsforbrenning.

Publisert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 foreslår regjeringen å innføre en CO2-avgift på 149 kroner per tonn for avfallsforbrenning. Det liger bransjeorganisasjonen Norsk Fjernvarme dårlig.

- Å avgiftsbelegge miljøbedrifter som rydder opp etter andre er en dårlig idé. Regjeringen vet godt at den foreslåtte avgiften på avfallsforbrenning ikke vil gi utslippskutt, siden dette er blitt dokumentert en rekke ganger, sier daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.

Da Norge fjernet den daværende forbrenningsavgiften i 2010 var argumentet at avgiften utelukkende var fiskal, uten klima- eller miljøgevinst. Det var konklusjonen også i den svenske utredningen «Brännheta skatter» i 2017 og i en utredning fra det svenske Naturvårdsverket så sent som i april i år.

Jeg har forståelse for at Regjeringen har behov for inntekter i et presset budsjett, men det kan ikke gå på bekostning av miljøet

Trygve Mellvang Tomren-Berg

- Jeg har forståelse for at Regjeringen har behov for inntekter i et presset budsjett, men det kan ikke gå på bekostning av miljøet, sier Tomren-Berg.

Han påpeker at avgiften trolig vil føre til at mer restavfall sendes til forbrenning utenfor Norge, ettersom avgiften vil gjøre det dyrere å kjøpe forbrenningstjenester i Norge for kommuner og næringsliv.

- Norsk restavfall kan komme til å fortrenge annet europeisk avfall, som istedenfor å bli sluttbehandlet havner på søppeldynger. Slike deponier er et stort miljøproblem og gir også større klimagassutslipp enn avfallsforbrenning, sier Tomren-Berg.

I Norge er det forbudt å legge restavfallet på søppeldynger, men slik er det ikke mange europeiske land.

- Det å kutte utslipp er ikke et kretsmesterskap, men en global dugnad. Her bommer regjeringen på målet, sier Tomren-Berg.