- Dersom vi lykkes med Parisavtalen så kommer våre olje- og gassreserver til å bli mindre verdt i fremtiden.

Publisert

I dag var rundt 100 gjester samlet hos Skagerak Energi i Porsgrunn på "Energifrokost". Tema for frokosten var "Veien til Paris", og på scenen stod Kristin Halvorsen, direktør i CICERO.

enerWE tok en prat med Kristin Halvorsen etter hennes foredrag.

- Dersom vi ikke klarer å nå to-gradersmålet vil vi få ekstremregn i Norge. Det kommer til å føre til flom og store skader i bysentra og annen infrastruktur, forteller Kristin Halvorsen, Direktør i CICERO til enerWE.

Hun forteller videre at tørke og hetebølger globalt kommer til å være det farligste.

- Vi kommer til å produsere mindre mat på områder der det produseres mat i dag, og folk må flytte etterhvert som vannmangel blir et større problem.

Kristin Halvorsen forteller at vi har ut århundret på å legge om fra en fossilbasert økonomi til en fornybar økonomi.

- Dersom vi skal klare å unngå global oppvarming over to grader, så må vi fange mer CO2 på slutten av dette århundret enn det vi slipper ut. 

Halvorsen løfter frem den fantastiske vannkraften som gode løsninger i tillegg til å bygge ut annen fornybar kraft.

Kristian Norheim er konserndirektør for kommunikasjon og myndighetskontakt i Skagerak Energi. Han opplever at vannkraftens rolle i det grønne skiftet er underkommunisert.

- Det er godt fokus på sol og vind, det man kan kalle sexy fornybar, forteller Kristian Norheim til enerWE. Da er det lett å glemme vannkraften. Den gode gamle arbeidshesten. Der har vi som jobber med vannkraft litt å gå på.

Rundt 18 % av statsbudsjettet finansieres av inntekter fra olje og gass. Kristin Halvorsen har bakgrunn som finansminister. Vi spør henne om hvordan vi skal klare oss uten inntektene fra olje- og gass.

- Det må vi klare. Heldigvis har vi bygget opp et oljefond som gjør at vi har en buffer som andre land som skal gjennom denne omstillingen misunner oss. Dersom vi lykkes med Parisavtalen så kommer våre olje- og gassreserver til å bli mindre verdt i fremtiden. Derfor må vi legge oss i selen for å investere i de nye løsningen så vi ikke blir sittende igjen med skjegget i postkassa og masse investeringer som ikke kommer til å gi avkastning.

--

Se hele intervjuet øverst i saken.