Hva skal vi leve av etter olja? Tiss eller bæsj i bleia?

Publisert

En gründeridé med internasjonalt potensiale?

Oljebransjen har i mange tiår vært motoren i norsk økonomi, og det kommer den fortsatt til å være i lang tid fremover. Samtidig så spår flere analytikere vedvarende lav oljepris.

28.000 oljejobber har blitt revet vekk siden 2014. Det skaper både utfordringer og muligheter for norsk økonomi. Nød lærer nøgen kvinde at spinde, og det er kanskje i krisetid de beste idéene blir skapt.

De nye gründerne

I programmet Gründerne på NRK 1 ser Forbrukerinspektørene på hva som skal til for å bli en gründer, hva som er en god idé. Christian Strand, som er programleder jakter på sine gode gründer-idé.

 • Klikk her for å se TV-serien "Gründerne".
 • - Hva håper du å oppnå med serien?

  - Vi håper at flere som drømmer om å bli gründer blir inspirert av de unge menneskene som er med i serien, og ser at det å skape noe kan være noe for alle, forteller han til enerWE.no. Dessuten vil vi sette fokus på at nå som Norge står overfor en omstilling i oljebransjen så trenger Norge de som skal skape fremtidens arbeidsplasser.

  - I serien så deltar flere gründere. Hva kjennetegner disse gründerne? 

  - De har et enormt engasjement for det de driver med, og så har de en enorm energi, stå-på-vilje, og tro på at de lykkes.

  Tiss eller bæsj?

  I NRK-serien forsøker også Christian Strand seg som gründer. Han forsøker å lage en app som er alle nybakte foreldres store drøm.

  - Du prøver deg som gründer selv. Hvordan går det?

  - Jeg kunne lite om det å skape noe før jeg begynte med "Gründerne", men ideen om en sensor i bleia som sier ifra hva som har skjedd i den, om det er tiss eller bæsj,  begynner virkelig å ta form nå.

  • Flere gründersaker fra enerWE
  • Hva skal vi leve av etter olja 

   - Norge har hentet enorme inntekter fra oljeindustrien. Hva tror du Norge kommer til å leve av etter olja?

   - Jeg tror Norge kommer til å leve av det vi har vært gode på før, men at det kommer innovasjon innenfor de bransjene. Miljøvennlig energi, fiske og teknologi. Dessuten vil det skapes mange nye arbeidsplasser innenfor en rekke andre næringer.

   - Hvordan kan norske gründere ta opp kampen på den internasjonale arenaen?

   - De må satse raskt mot et internasjonalt marked, og hente kunnskap og lærdom derfra sånn som læringsspillet Kahoot, som er med i  TV-serien "Gründerne".

   Hva er drivkraften til å starte opp igjen og igjen?

   Ansvarlig redaktør i enerWE.no har selv vært med å bygge opp et selskap som ble kjøpt av et internasjonalt Private Equity-fond. Nå har har startet på ny og bygger opp enerWE sammen med medgründer Kristine Kotte-Eriksen.

   • Klikk her for å lese om oppkjøpet
   • - Hva tror du driver gründere til å gå i gang på ny helt fra scratch når de egentlig kunne tatt gevinsten fra exit’en og slappet av resten av livet?

    - Jeg tror det skyldes drømmen om å skape noe og entusiasme for å se noe sette noe ut i live og se det vokse.

    - Hvordan kan privatpersoner som har tjent gode penger i oljeindustrien bidra til nye arbeidsplasser gjennom “engelinvesteringer”?

    - Privatpersoner kan støtte opp om tidlige startups og være med i prosjekter som enten trenger engleinvestorer eller crowdfunding.

Powered by Labrador CMS