Forlenger støtten til karbonfangstteknologi på Mongstad

- Jeg er glad for at vi er kommet til enighet med Equinor, Shell og Total om videre drift.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen skriver i en pressemelding at de foreslår å videreføre støtten til Teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad (TCM) ut 2023.

Related articles

  Senteret har siden starten i 2012 utviklet, testet og kvalifisert CO2-fangstteknologi. Teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad (TCM), som ligger i Alver kommune i Vestland fylke, drives av statsforetaket Gassnova og selskapene Equinor, Shell og Total.

  Karbonfangst- og lagring er ikke økonomisk lønnsomt på egenhånd, og det forventes at det tar minst 10 år til før kostnadesnivået kommer ned på et nivå som gjør det mulig. TCM er derfor avhengig av at staten er med på å bidra.

  Nå har staten og de industrielle selskapene blitt enige om en ny driftsavtale for perioden fra august 2020 og ut 2023.

  - Teknologisenteret er en viktig del av det norske satsingen på CO2-håndtering og bidrar sterkt til utviklingen av denne teknologien som et nødvendig, globalt klimatiltak. Jeg er derfor glad for at vi er kommet til enighet med Equinor, Shell og Total om videre drift. Det er viktig for regjeringen at vi har med oss industrien. Den nye avtalen gir et godt grunnlag for å videreføre den positive utviklingen på testsenteret, sier olje- og energiminister Tina Bru.

  Selv om staten fortsetter å støtte Teknologisenteret letter avtalen opptil at eiernes utgifter, inkludert statens utgifter, skal reduseres. Det skal blant skje gjennom å få inn flere industrielle eiere, økte bidrag fra test-aktører, sponsorer for testkampanjer, kontinuerlig forbedring av driften og salg av spesifikke tjenester.

  - Vi har et håp om at vi skal få med nye industrielle eiere allerede i august, ved oppstart av den nye driftsperioden, sier Bru.

  - Vi ser en økende interesse fra internasjonale aktører som ønsker å teste sine teknologier på Teknologisenteret. Med denne avtalen på plass kan TCM videreføre dialogen og samarbeidet med disse aktørene for å fremme utviklingen av kostnadseffektiv fangstteknologi, sier Bru.