Barth Eide vil ha full pakke på CO2-rensing

– Verden ser til Norge nå.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide blir ikke skremt når han ser den nye prislappen for fangst og lagring av CO2 i Norge. Han mener hele prosjektet må realiseres.

Da tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til slutt bestemte seg for å skrinlegge planene for CO2-rensing på Mongstad, var begrunnelsen at kostnadsanslaget hadde vokst til svimlende 25 milliarder kroner.

I ettertid har et nytt prosjekt vokst fram, der planen er å fange CO2 fra to industrianlegg: Norcems sementfabrikk i Brevik og Fortums avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud. Men også der har kostnadsanslagene vært voksende, og tirsdag viste en ekstern kvalitetssikring at kostnaden for å realisere begge de to anleggene kan bli nettopp 25 milliarder kroner over en periode på ti år.

Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide er likevel ikke avskrekket.

Han mener situasjonen er en annen i dag, og at de nye prosjektene må ses i en større sammenheng, der Norge tar en lederrolle globalt på fangst og lagring av CO2, såkalt CCS. Fangstanleggene vil bidra til å utvikle en teknologi som verden sårt trenger, mener han.

– Verden ser til Norge nå, sier Eide.

– Noen ganger må vi tørre å vise vei.

Eide understreker at han selvsagt vil se grundig på rapportene som kom torsdag, men er tydelig på at Aps utgangspunkt er at de to fangstanleggene skal realiseres.

(©NTB)