Karbonfangst og lagring: Norsk Industri er bekymret for konsekvensene

Publisert

NHO, LO, Norsk olje og gass, Norsk Industri, Fellesforbundet og Industri Energi mener Norge må satse på CO2-håndtering og gjennomføre fullskala-prosjektet.

Denne uken ble det kjent at regjeringen velger å utsette viktige beslutninger omkring karbonfangst og lagring. NTB skriver at regjeringen dropper videre arbeid med et fangstanlegg ved Yaras fabrikk på Herøya utenfor Porsgrunn. Forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo er ikke ute av dansen, men regjeringen vil kvalitetssikre tall og beregninger for anlegget før det tas en beslutning om et forprosjekt også her.

I en pressemelding skriver Norsk Industri at de er bekymret for konsekvensene av dette.

Stein Lier-Hansen er administrerende direktør i Norsk Industri. Han sier til enerWE at det allikevel er positivt at regjeringen i revidert statsbudsjett de gir penger og gir full gass på Norcem sitt prosjekt i Brevik.

Regjeringen vil bruke 280 millioner kroner på CO2-fangstprosjektet og går videre med minst ett anlegg. Ståle Kyllingstad, konsernsjef i IKM mener dette er alt for lite.

Dette er ikke bra, sier Ståle Kyllingstad til enerWE. Norge har tjent enormt store penger på utvinne olje og gass. Av alle land bør Norge ta seg råd til å bruke mye penger på forskning og utvikling for å fange CO2. Vi burde bruke minimum 10 milliarder de neste fire årene, hvert år!

Selv om Norsk Industri er bekymret for utsettelsen av beslutningen, så er de optimistiske.

- Vi ser på dette som et langt sted i riktig retning, sier Stein-Lier Hansen til enerWE. Regjeringen har nå bevilget penger, slik at det viktigste industriprosjektet når det gjelder karbonfangst og lagring kan videreføres med full kraft.