Ap og Sp sier nei til å ta hele CCS-regningen

Vil øke statens andel av den betingede støtten til Klemetsrud-prosjektet fra 3 milliarder til 4,5 milliarder kroner.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil bevilge mer enn regjeringen, men er ikke villige til å fullfinansiere CO2-fangst i Oslo.

Tidligere i høst gikk regjeringen inn for å realisere CO2-fangst ved Norcems sementfabrikk i Brevik i Porsgrunn kommune.

Men regjeringen krever et bidrag på 3 milliarder kroner fra andre finansieringskilder – i praksis EU – for å gi støtte til CO2-fangst ved Fortum Oslo Varmes avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo.

Nå har Arbeiderpartiet og Senterpartiet diskutert saken. Deres konklusjon er at Norge må ta en større del av regningen. Men ikke hele.

– Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker to fangstanlegg for karbon, både ved Norcem i Brevik og ved Fortum Oslo Varme på Klemetsrud. Derfor vil partiene øke statens andel av den betingede støtten til Klemetsrud-prosjektet fra 3 milliarder til 4,5 milliarder kroner, sier Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide i en pressemelding.

– Dette vil senke nødvendig støttesum fra EU med 1,5 milliarder, noe som kraftig vil øke sannsynligheten for at prosjektet får gjennomslag i EU, sier han.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjør det samtidig klart at de støtter regjeringens forslag om å gi statlig støtte til CO2-fangst i Brevik og til Northern Lights-prosjektet, som skal stå for transport og lagring av CO2-en som fanges.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS