Vurderer CCS-satsing på Forus

– Fangst, utnyttelse og lagring av CO2 er en viktig forutsetning for å kutte regionale og lokale utslipp.

Publisert

Forus Energigjenvinning (FE) og Lyse skriver i en pressemelding at de har signert en intensjonsavtale med Aker Carbon Capture for å vurdere muligheter for et komplett CO2-fangst og -lagringsanlegg i Stavanger/Sandnes-regionen.

Samarbeidet kommer i kjølvannet av regjeringens Langskip-prosjekt som skal bidra til etablering av en komplett norsk CCS-kjede (Carbon Capture and Storage).

– Fangst, utnyttelse og lagring av CO2 er en viktig forutsetning for å kutte regionale og lokale utslipp, for eksempel ved energigjenvinning av avfall, sier konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard.

Aker Carbon Capture, Lyse og Forus Energigjenvinning er enige om følgende:

  • Å vurdere muligheten for å utvikle et CO2-fangst og -lagringsprosjekt ved Forus Energigjenvinningsanlegg.
  • Å se på muligheter for hvordan Lyse, Aker Carbon Capture og Forus Energigjenvinning kan øke bruken av ny teknologi for energiforbruk ved installasjon av CO2-fangst og -lagringsanlegg.
  • Å fremme bruken av CO2-fangstløsninger for energigjenvinningssektoren i Norge.

CCS-løsninger er fortsatt dyre, og Langskip-prosjektet kommer med en stor regning der staten går inn med et betydelig milliardbeløp for å få fortgang i det som må bli en raskt nedadgående kostnadskurve.

– I samarbeidet mellom Lyse, Forus Energigjenvinning og Aker Carbon Capture gjør vi det mulig å realisere kostnadseffektive anlegg som kan bane vei for Stavanger og Sandnes som en ledende region i det grønne skiftet, sier hun.

Intensjonsavtalen er ikke-eksklusiv og er gyldig i tre år, med mulighet for forlengelse.

Powered by Labrador CMS