
- Oljeteknologien er mer avgjørende enn oljepengene for CCS
Statsminister Erna Solberg tror ikke hadde vært mulig å satse på CCS uten oljeteknologien.
I dag la regjeringen frem en stor satsing på karbonfangst og -lagring i marmorhallen hos Klima- og miljødepartementet. På podiet sto statsminister Erna Solberg (H) sammen med olje- og energiminister Tina Bru (H), klima og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
enerWE får anledning til å stille et raskt spørsmål til statsminister Solberg på tomannshånd før hun skal haste videre til å holde et innlegg på FN-konferanse.
Vi hadde jo ikke hatt teknologien for CCS uten oljenæringen.
- Hadde vi klart å gjøre denne satsingen på CCS uten oljepengene?
- Det kunne vi kanskje gjort hvis vi kunne lånt og stilt til disposisjon og laget obligasjoner, det er jo andre finansieringsmetoder. Men - vi hadde jo ikke hatt teknologien for dette uten oljenæringen. Det er jo oljeteknologien som er mer avgjørende enn oljepengene, sier hun til enerWE.
I meldingen «Langskip» som ble lagt fram i dag, legger regjeringen opp til en kostnadsramme på totalt 25 milliarder kroner på fangst og lagring av karbon gjennom i første rekke prosjektet «Northern Lights», som Equinor, Shell og Total står bak. I forslaget er det foreslått at det bevilges rundt 14 milliarder kroner, der 10,4 milliarder kroner er statsstøtte - resten må selskapene dekke selv.
Norcems prosjekt med karbonfangst ved sementanlegget i Brevik får 4,5 milliarder kroner, og her er hoveddelen av kostnadene dekket av staten, med 3,8 milliarder kroner.
Det tredje prosjektet i Langskip er Fortums anlegg på Klemetsrud, som regjeringen kun delvis forplikter seg til å støtte - med 2,6 milliarder kroner av totalregningen på 6,4 milliarder. En forutsetning for statstøtten, er at Fortum klarer å få inn 3,8 milliarder kroner på egen kjøl.