Tina Bru (til v) ledet regjeringens pressekonferanse om CCS-satsingen
Tina Bru (til v) ledet regjeringens pressekonferanse om CCS-satsingen "Langskip" mandag 20 september. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn til høyre.

- Det er en grunn til at man har brukt så mange år

Olje- og energiminister Tina Bru understreker at regjeringen ikke tar lett på å bruke mange milliarder på CCS-prosjektet Langskip.

Publisert

Det var olje- og energiminister Tina Bru (H) som ledet av i presentasjonen av klimasatsingen «Langskip» som regjeringen presenterte i går. I satsingen ligger det en totalsatsing på 25 milliarder kroner på utvikling og drift av anlegg for karbonfangst og -lagring - av disse er lagt opp til at industrien selv bidrar med ni milliarder.

Og Bru understreker overfor enerWE at regjeringen ikke har tatt lett på beslutningen om å bruke såpass mye penger på dette prosjektet.

- Var det en vanskelig beslutning?

- Ja, det må man kunne si. Det er en grunn til at man har brukt så mange år som man har gjort på dette. Det er et svært industriprosjekt. Det er kvalitetssikret i mange ledd - ikke bare staten som ser på kvalitetssikring. Men også alle selskapene har sine egne kvalitetssikringsprosesser, fordi det er risiko knyttet til et slikt prosjekt, sier Bru.

Det er en grunn til at man har brukt så mange år som man har gjort på dette. Det er et svært industriprosjekt.

Tina Bru

I bakteppet lurer også pandemien og de enorme utgiftene som dette har betydd - og kommer til å bety for Norge.

- Vi vet at handlingsrommet vårt blir mindre framover. Ja, vi har brukt mye penger denne våren her. Man kan gå seg litt blind på det, men i en normalsituasjon som vi jo skal tilbake til, så må man være kritisk til hva man skal bruker skattebetalernes penger på. Og det er mange klimatiltak som vi kommer til å måtte gjennomføre, og mange satsinger vi har. Vi er veldig godt fornøyd og føler oss trygge på at vi har tatt en riktig beslutning her, men det må kunne sies at det har ikke vært en enkel ting man gjør over en dag eller to, sier hun.

Stortingsmeldingen om CCS-satsingen "Langskip".
Stortingsmeldingen om CCS-satsingen "Langskip".

- Dette er et industrielt spor

Karbonfangst og -lagring er et viktig klimatiltak i seg selv, men det har også potensiale til å bli et viktig tiltak for norsk gass etter hvert som våre kunder i EU ønsker å gå fra gass til hydrogen. I dag står gass bak brorparten av hydrogenproduksjonen, men uten CCS blir ikke hydrogen fra gass et rent produkt. Da risikerer norsk gass å tape mot hydrogen produsert med elektrolyse fra rene fornybare energikilder som sol og vind.

Tina Bru avviser imidlertid at denne satsingen på karbonfangst- og lagring er noe man gjør for å redde norsk gassindustri.

- Nei, det er jo ikke det som er hovedformålet med dette prosjektet her. Selvfølgelig, det å realisere lageret er jo viktig for å potensielt kunne for eksempel ha storskala produksjon av hydrogen i Norge, sånn at du har et sted å lagre all den CO2-en som du må få ut av gassen for at du skal få hydrogen. Så det er viktig, men dette har vært et industrielt spor. Det er jo derfor man har jobbet med fangstprosjekt innenfor sement og avfall - fordi at det er noe annet enn kraftsektoren hvor man kan erstatte innsatsfaktoren med fornybar for eksempel. Men det får man ikke til i industri. Der må man ha håndtering for å kunne ha industri, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS