Videoreportasje fra Fortum Oslo Varme:

- Det er vanskelig å se en fremtid der vi når klimamålene og er i et lavutslippssamfunn uten å ha lykkes med karbonfangst og lagring

Se videoreportasje fra Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud til Fortum Oslo Varme.

Publisert Sist oppdatert

Mandag denne uken var olje- og energiminister på besøk hos Fortum Oslo Varme på Klemetsrud for å lære mer om deres pilotprosjekt innen karbonfangst- og lagring.

Her har Fortum demonstrert at de kan klare å fange opp 95 prosent av CO2-utslippene fra forbrenningen av søppel, og de ivrer nå etter å komme ordentlig i gang med fullskala fangst. Det er imidlertid meningsløst hvis ikke resten av verdikjeden også kommer på plass.

enerWE benyttet anledningen til å spørre Per Langer, Executive Vice President i Fortum om hva som gjenstår

Det som behøves nå er et bevis på at hele kjeden fungerer

Per Langer

- Det som behøves nå er et bevis på at hele kjeden fungerer, sier Langer til enerWE.

Det jobbes det hardt med, og olje- og energiminister Tina Bru lover å følge opp. Hun påpeker samtidig at det fortsatt er mye arbeid som gjenstår, og at regjeringen og politikerne er avhengig av et godt grunnlag før beslutningen tas.

Det er regjeringens ambisjon om å få til en beslutning til høsten

Tina Bru

- Det er regjeringens ambisjon om å få til en beslutning til høsten, sier Bru.

Hun er veldig klar på hvor viktig karbonfangst- og lagring er både for bransjen og for klimaet.

- Det er vanskelig å se en fremtid der vi når klimamålene og er i et lavutslippssamfunn uten å ha lykkes med karbonfangst og lagring, sier Bru.

Samtidig påpeker hun at det er snakk om store kostnader, og at de må ned.

Langer forteller også at det er et økonomisk spørsmå, omhvorvidt man skal gå for å fange 90 eller 95 prosent av utslippene fra Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud. De siste 5 prosentene blir fort veldig dyre.

Når alt er oppe og går blir det snakk om omtrent 40 tankbillass om dagen som må til for å transportere CO2 fra Klemmetsrud og ned til havna for transport til lagring ute i Nordsjøen. Denne transporten planlegges utført med elektriske lastebiler.

Se hele videoreportasjen øverst i artikkelen.

Powered by Labrador CMS