Fortum og Kværner skal satse på CCS sammen

- CCS er veldig godt egnet for å bekjempe klimaenderingene og skape en renere verden.

Publisert Sist oppdatert

Fortum Corporation og Kvaerner forteller i en pressemelding at de har inngått en intensjonsavtale om å gå sammen om flere typer prosjekter. Det inkluderer blant annet:

  • Landbaserte kraftstasjoner
  • Søppelforbrenningsanlegg
  • Vindkraftverk
  • Karbonfangst

- Vi er veldig fornøyd med å inngå denne intensjonsavtalen med en partner som Kværner for å forsterke Fortum's energiinitiativer. En av de mulige prosjektene er karbonfangst- og lagring for forbrenningsanlegg. CCS er veldig godt egnet for å bekjempe klimaenderingene og skape en renere verden, sier Pekka, Lundmark, CEO i Fortum.

Fortum eier blant annet gjenvinningsanlegget på Klemetsrud der de gjennomfører et pilotprosjekt for karbonfangst. Da enerWE besøkte anlegget i forrige uke fortalte de at de forventet at de ville samle inn ca 400.000 tonn CO2 i året, og at det vil tilsvare omtrent 40 tankbiler med CO2 som vil transporteres ut av anlegget hver dag.

Karbonfangst- og lagringsfasiliteter vil bli et viktig satsingsområder for Kværner i tiden fremover

Karl-Petter Løken

- Karbonfangst- og lagringsfasiliteter vil bli et viktig satsingsområder for Kværner i tiden fremover, og det ligger et stort konkurransefortrinn for oss å inngå partnerskap med Fortum. Vi gleder oss til å jobben sammen med det for å akselerere det grønne skiftet gjennom å forandre energisystemene, effektivisere energiforbruket og skape smarte løsninger for fremtiden, sier Karl-Petter Løken, CEO i Kværner.

Kværner har i dag store leveranser til olje- og gassnæringen, men er også involvert i arbeid med havvind.