Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Nå tar vi de første skrittene for å kunne realisere et europeisk system for CO2-transport og lagring

Equinor og Northern Lights-partnerne har fått flere med på laget.

Publisert

I lunsjpausen under konferansen European high level conference on carbon capture and storage som ble arrangert i Operahuset i dag signerte Equinor-sjefen en viktig intensjonsavtale med syv europeiske selskaper.

Sammen skal partnerne Equinor, Shell og Total, jobbe med syv europeiske selskaper for å utvikle verdikjeder innen karbonfangst og -lagring:

  • Air Liquide
  • Archelor Mittal
  • Ervia
  • Fortum Oyj
  • Heidelberg Cement
  • Preem
  • Stockholm Exergi.

- Sammen tar vi nå på oss en større forpliktelse. Verdikjedene for karbonfangst- og lagring er kompliserte, og vi er nå enige om å utvikle løsningene sammen på et mer detaljert nivå, sa Sætre i forbindelse med signeringen.

Ideen i Northern Lights prosjektet er å utvikle et CO2-lager på norsk sokkel, og sørge for transporten. Så kan selskapene som nå har signert stå for karbonfangsten fra sine respektive aktiviteter, for så å integrere den prosessen med transport og lagring i regi av Northern Lights.

- Karbonfangst og lagring vil være avgjørende for å nå de globale klimamålene fastsatt i Paris-avtalen. Bærekraftige karbonfangst- og lagringsprosjekter må utvikles i samarbeid mellom myndigheter og selskaper. Derfor er vi svært fornøyd med at partnerne i Northern Lights og ledende europeiske selskaper nå tar de første skrittene for å kunne realisere et europeisk system for CO2-transport og lagring, sier Sætre.

Equinor-sjefen ser på dagens avtale som en veldig viktig milepæl, men er klar på at det fortsatt er et stykke igjen å gå.

- Vi jobber også sammen med myndighetene for å for å få på plass et kommersielt rammeverk som muliggjør videreføring av prosjektet, sier Sverre Overå, prosjektdirektør for Northern Lights-prosjektet.

Mer enn 150 personer fra Equinor, Total og Shell jobber nå i Northern Lights-prosjektet.

I slutten av 2019 planlegger partnerskapet å bore en undersøkelsesbrønn for CO2 -lagring i Johansen-formasjonen i Aurora (EL001)-lisensen for å undersøke reservoarets egnethet og kapasitet for CO2-lagring. Myndighetene vedtok tidligere i år å bidra med finansiering av arbeidet med denne brønnen.