Lindås  20170215.Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad.
Lindås 20170215.Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad.

Statoil definert som utslippsversting i rapport

Publisert

Plassert som nummer 37 på listen av topp 100 verstingselskaper. 

Den norske oljegiganten Statoil figurerer på en liste over 100 selskaper som alene står for 71 prosent av verdens klimagassutslipp siden 1988. Listen framkommer i en rapport fra klimaorganisasjonen Carbon Disclosure Project (CDP), skriver den britiske avisen The Guardian. Statoil havner på en 37. plass, med 0,52 prosent av de globale industrielle klimagassutslippene.

– Rapporten peker på hvordan en relativt liten gruppe av produsenter av fossilt brennstoff kan sitte på nøkkelen til en systematisk endring i karbonutslippene, sier Pedro Faria, teknisk direktør i den ideelle organisasjonen CDP.

Rapport fra Climate Accountability Institute

Rapporten Carbon Majors Report er publisert i samarbeid med det amerikanske Climate Accountability Institute.

– Rapporten speiler først og fremst at klimagassutslipp forekommer ved at vi og andre lager energi som har et klimagassavtrykk, siden det forbrennes eller blir til produkter i et marked, sier pressetalsmann for norsk sokkel i Statoil, Morten Eek, til Aftenposten.

Kinas kullindustri har alene stått for 14,32 prosent av klimautslippene siden 1988. De neste på listen er det saudiarabiske oljeselskapet Aramco (4,5 prosent), russiske Gazprom (3,91 prosent) og Irans nasjonale oljeselskap med 2,28 prosent.