Dropper oljerørledning fra Canada til USA

Publisert

Obama på grønt spor foran klimatoppmøtet i Paris.

USAs president Barack Obama har etter sju års vurdering formelt besluttet å vrake det omstridte Keystone-prosjektet – en planlagt oljerørledning fra Canada til USA.

– Oljerørledningen ville ikke ha bidratt på noen meningsfull måte til vår økonomi på lang sikt, sier Obama, som også legger vekt på prosjektets betydning i klimasammenheng.

Seier for miljøvernerne

Miljøorganisasjoner har fryktet at Keystone-prosjektet ville bidra til å øke utslippene av klimagasser, og også økt risikoen for lokale miljøproblemer som følge av mulige lekkasjer. Utenriksminister John Kerry sier grønt lys for rørledningen ville ha hindret USAs muligheter til å føre an under klimatoppmøtet i Paris senere i år.

Greenpeace kaller beslutningen en seier for miljøvernere, bønder og samfunnene langs den foreslåtte traseen.

Les også: - Finansministerens 400 millioner til gründeromstilling er defensivt

Ikke lønnsomt for bilistene uansett

Da beslutningen ble kunngjort, sa Obama at rørledningen ikke ville ha bidratt til lavere drivstoffpriser for landets bilister. USAs energisikkerhet ville heller ikke ha blitt styrket ved å skipe «skitten» olje fra Canada gjennom landet, mener han.

Obama ringte fredag til Canadas ferske statsminister Justin Trudeau for å informere ham om avgjørelsen. Trudeau var skuffet, men lover fortsatt energi- og klimasamarbeid mellom de to nabolandene.

– Forholdet mellom USA og Canada er større enn noe enkeltprosjekt, sier Trudeau.

Hindrer sårt etterlengtede arbeidsplasser

Ikke uventet har avgjørelsen skapt reaksjoner hos Republikanerne, som mener oljerørledningen ville ha dannet grunnlag for sårt tiltrengte arbeidsplasser i USA.

Republikanernes flertallsleder i Representantenes Hus, Paul Ryan, kaller Obamas avgjørelse «kvalmende», og sier presidenten forkaster tusenvis av godt betalte jobber, avviser USAs største handelspartner og overstyrer den amerikanske folkeviljen og flertallet i Kongressen.

Obama avviste på sin side argumentene og slår fast at rørledningens rolle i den politiske debatten i USA er blåst opp over alle proporsjoner.

  • Les også: 17 millioner elbiler eller ett stort kullfyrt kraftverk
  • Sender olje på andre måter

    Selskapet TransCanada Corp, som for flere år siden søkte om å få bygge rørledningen, opplyser at selskapet nå skal undersøke alle muligheter for å få sendt olje fra canadiske oljesandprosjekter til USA på andre måter.

    Norske Statoil er blant selskapene som har investert i oljsesandprosjekter i Canada.