Bygger verdens lengste strømkabel under vann

Publisert

Verdens lengste strømkabel under vann blir 750 kilometer lang og vil gå mellom Danmark og Storbritannia.

Danmarks energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt har gitt grønt lys til prosjektet.

Den nye kabelen vil bli betraktelig lengre enn NorNed-kabelen mellom Norge og Nederland, som satte ny rekord da den kom på plass i 2007.

– Det er en samfunnsøkonomisk gulrot for Danmark, fordi vi i Danmark har lange perioder med overskudd av grønn energi, sier Lilleholt.

Ministeren bruker helgens storm Ingolf som eksempel på en situasjon der danske vindmøller produserte mer grønn energi enn landet hadde bruk for. Overskuddet kunne vært solgt til britene.

Kabelen skal gå fra Vejen i Sør-Jylland til omkring 170 kilometer nord for London. I forbindelse med prosjektet skal det også bygges nye høyspentlinjer i Jylland. Totalt vil kostnaden være på 11 milliarder danske kroner. Regningen deles mellom Danmark og Storbritannia.

Kabelen vil ha en kapasitet på 1.400 megawatt. Første spadetak blir gjort i 2019, og arbeidet ventes å være ferdig i 2022.

Fra og med 2021 vil Norske Statnett og britiske National Grid ha på plass en strømforbindelse på 730 kilometer. Det blir den første forbindelsen mellom kraftsystemene i Norge og Storbritannia.

(©NTB)