Oslo  20140826.Gratis buss til IKEAFoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20140826.Gratis buss til IKEAFoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Busser i Oslo kan få strengere miljøkrav

Publisert

Kommersielle busser i Oslo kan vente seg strengere miljøkrav, blant dem Ikea-bussen. Vi ønsker dette velkommen, sier Ikea.

– Fremover ser Ruter for seg mer og mer busser uten utslipp, altså elbusser eller hydrogenbusser, sier pressevakt Sofie Bruun i Ruter til Aftenposten. Gjennom anbudskonkurranser kan Ruter, som er eid av Oslo kommune og Akershus fylke, sette miljøkrav til andre busselskaper som Ikea-bussene, busser til Oslo Lufthavn og The Well-bussen.

SV har fremmet forslag på Stortinget om at fylkeskommunene skal ha muligheten til å stille miljøkrav også til busser i kommersiell trafikk.

– Her er vi opptatt av to ting. Det ene er at dårlig byluft er utrolig farlig for mange. Det andre er ønske om å redusere CO₂-utslippet, sier Arne Nævra, SVs transportpolitiske talsmann på Stortinget.

Bærekraftssjef Anders Lennartsson i Ikea Norge sier de er positive til forslaget.

– Ikea ønsker strengere miljøkrav på busser og andre kjøretøy velkommen. Vi har en pågående dialog med ulike selskap for å finne nye, utslippsfrie bussløsninger, sier han.

Ikea-bussene i Oslo oppfyller kravene kjent som Euro 5. Til sammenligning krever Ruter ar busser i rutetrafikk oppfyller den strengere Euro 6-standarden.

(©NTB)