Britisk sektor har mye å lære fra oss i Norge

Publisert

The Oil and Gas Authority (OGA) har gjennomført første lisensrunde i forhåndsdefinerte områder (TFO) på britisk sektor. Her følger de den norske modellen.

- Britene gjør lurt i å følge den norske modellen, sier Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass til enerWE . Den norske TFO-modellen har vært en velsignelse for landet og gitt enorme verdier fordi ordningen bidrar til mer effektiv leting i modne områder. Den sikrer en god utnyttelse av ressursene på norsk sokkel.

Antallet lisenser, blokker og selskaper som har fått tildelt lisenser i denne runden tilsvarer antallet i den 28. tildelingsrunden i 2016. Det mest spennende er at 14 lisenser vil gå rett inn i planleggingen av nye feltutbygginger.

- Storbritannia har et stort behov for nye prosjekter. Etter tidlig 2020-tallet vil det være tomt. 14 nye prosjekter fyller dermed dette behovet godt, forteller Kevin Swan. Selv om dette er utvilsomt gode nyheter, er det fortsatt arbeid å gjøre for OGA. Vi nærmer oss nesten midt i 2018, og bare to letebrønner har blitt boret så langt.

Blant selskapene som nå skal i gang med letebrønner er Shell, BP, Equinor and ConocoPhillips.

- Det viser at de store aktørene ikke er klare for å forlate britisk sektor.

Kevin Swann forteller at de på enkelte områder ligger langt bak Norge.

- Det er også et problem rundt det å operere transparent, og her kan vi også lære fra Norge. Synliggjøring av kommende letebrønner og rettidig utgivelse av reservoardata etter at at vellykkede brønner er fullført, er områder der Storbritannia fortsatt ligger bak.