Hvorfor koster den norske Nordsjøoljen så mye mer enn den amerikanske WTI-oljen?

Publisert

Norges oljerikdom kommer fra salg av olje fra Nordsjøen, og på børsen går den under navnet Brent.

Det er imidlertid ikke den eneste oljen som omsettes. En annen olje er WTI crude, eller West Texas Intermediate, som den egentlig heter. Det finnes også flere andre oljer som omsettes som for eksempel Dubai Crude, Oman Crude, Urals Oil og OPEC Reference Basket. De forskjellige navnene og standardene eksisterer fordi oljen som hentes opp varierer i form av tetthet og svovelinnhold.

Når vi i Norge følger med på oljeprisen, er det Nordsjøoljen vi ser på. Den er for tiden ganske høy, og nå er den også markant høyere enn prisen for WTI-oljen.

Grafen viser prisene for Brent (svart) og WTI (blå) fra 1. januar til 31. august i år.
Grafen viser prisene for Brent (svart) og WTI (blå) fra 1. januar til 31. august i år.

I skrivende stund omsettes Nordsjø Brent for 76,56 dollar fatet, mens WTI omsettes for 67,89 dollar fatet. Det er en forskjell på hele 8,67 dollar fatet.

Omregnet til norske kroner er det en forskjell på hele 72,91 kroner fatet. Hvis vi tar utgangspunkt i Finansdepartementets tommelfingerregel om at hver tikrone opp eller ned gir et utslag på 4,3 milliarder kroner, så betyr det at Norges inntekter fra oljen ville vært hele 31,4 milliarder kroner lavere hvis vi isteden hadde måtte solgt til WTI-priser istedenfor Brent-priser.

Så langt i år har forskjellen svingt mellom 2,61 og 11,37 dollar, og i snitt har forskjellen ligget på 5,54 dollar fatet. Det betyr at med gjennomsnittsprisen ville Norge fått 20,0 milliarder kroner mindre enn det vi faktisk får.

Det er som nevnt forskjeller på oljen, men forskjellene mellom Brent og WTI er ikke så store. Vi spurte derfor oljeanalytikeren Torbjørn Kjus om hvorfor det er så stor prisforskjell.

- Ettersom det er små kvalitetsforskjeller mellom Brent og WTI så kommer prisforskjellen av flaskehalser i logistikk. Først og fremst mangel på rørledningskapasitet, sier Torbjørn Kjus, asset manager i Vistin Trading, til enerWE.

Han forklarer også at WTI-prisen rammes litt av at USA nå er selvforsynt med olje, og at de derfor må transportere mer av oljen og at det koster penger.

- Husk at veksten av produksjon i USA stort sett må eksporteres fremover, sier Kjus.

Powered by Labrador CMS