Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Venstre vil bruke norsk olje som pressmiddel mot Brasil

Vil bruke Equinor som pressmiddel mot Brasil for å redde regnskogen.

Publisert

Equinor må brukes som pressmiddel mot Brasil for å redde regnskogen, mener Venstre. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier blankt nei.

Tiden er ideell til å vurdere om oljeselskapet kan holde tilbake investeringer for å få Brasil til å endre kurs, sier venstrepolitiker Ketil Kjenseth til NRK.

– Norge kan ikke slå seg til ro med at miljøministeren og presidenten i Brasil ikke tar grep om de enorme skogbrannene som raserer regnskogen i Amazonas, sier Kjenseth, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.

MDG har tidligere tatt til orde for det samme.

I forrige kvartal produserte Equinor rundt 82.000 fat oljeekvivalenter per dag i Brasil. I 2018 rapporterte selskapet inntekter på 1,279 milliarder dollar i landet.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier forslaget er helt utelukket.

– Nei, det er ikke aktuelt å be norske selskaper stoppe investeringer i Brasil. Og det er nettopp fordi regjeringen mener at en økonomisk boikott er kontraproduktivt. Det vil ikke føre til at vi får løst problemene. Det vi trenger er avtaler, gjensidige forpliktelser, sånn som vi har fått nå, sier han.

Equinor vil ikke kommentere utspillet.

Voldsomme skogbranner herjer i Amazonas, og brannene har fått mye oppmerksomhet over hele verden den siste uka.

Brasils president Jair Bolsonaro har fått internasjonal kritikk for å ikke gjøre nok for å beskytte regnskogen. Lørdag besluttet han å sette inn hæren for å bekjempe brannene.

(©NTB)