Sjekker om Statoil kan være involvert i korrupsjon

Publisert

Bekrefter at selskapet har brukt eksterne eksperter for å gjennomgå sine kontrakter.

Statoil har hyret eksterne eksperter for å sjekke om selskapet kan være involvert i korrupsjonsskandalen rundt oljeselskapet Petrobras i Brasil.

De siste dagene er to andre norske selskaper trukket inn i saken rundt det statlige brasilianske oljeselskapet. Statoil samarbeider tett med Petrobras og eier ti av sine tolv letelisenser i Brasil sammen med det korrupsjonsherjede selskapet, skriver Klassekampen.

 • Les også: Norsk selskap trukket inn i korrupsjonssaken
 • Les også: Røkke-selskap starter korrupsjonsgranskning
 • - Statoil er ikke en del av den pågående etterforskningen, og i vår gjennomgang har vi heller ikke funnet indikasjoner på at vi er involvert i saken. Men det er viktig for oss å fortsette å monitorere saken, dette er jo en svært alvorlig og kompleks sak som fortsatt er under utvikling, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til avisen.

  Flere gransker

  Tidligere denne uken har Dagens Næringsliv skrevet at de norske selskapene Akastor og Uglands Rederi har startet interne granskninger for å finne ut om de kan være involvert i saken.

  Kjell Inge Røkke-kontrollerte Akastor har leid inn advokatfirmaet Selmer til å undersøke mulig korrupsjon i datterselskapet Fjords Processing. Det skjer etter at det ble oppdaget mistenkelige transaksjoner til den fengslede Petrobras-toppen Jorge Luiz Zelada.

  For Ugland dreier granskingen seg om bestikkelsesanklager mot et samarbeidsselskap rederiet var medeier i. En tidligere direktør i samarbeidsselskapet skal ha bestukket Petrobras for å sikre seg en langsiktig fraktavtale på slutten av 1990-tallet.

  Verken Akastor eller Ugland er anklaget i saken.

  Gigantsak

  Statoil sier selskapet startet sin gransking da Petrobras-skandalen først ble offentlig kjent tidlig i fjor. Rostad bekrefter at Statoil har brukt eksterne eksperter for å gjennomgå sine kontrakter, men ønsker ikke å opplyse hvem som er leid inn.

  Petrobras-saken regnes som verdens største korrupsjonssak og har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil sammen dannet et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras.

  173 personer er så langt tiltalt i saken, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.