Statoil gjør milliardkjøp på et av de største funnene i verden

Publisert

Statoil kjøper eierandelen til det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras i Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil for over 21 milliarder kroner.

Statoil kjøper selskapets eierandel på 66 prosent, og lisensen omfatter en betydelig del av oljefunnet Carcará, et av de største funnene i verden de siste årene. Det opplyser Statoil i en pressemelding.

Selskapet må ut med 2,5 milliarder amerikanske dollar for lisensen, noe som tilsvarer over 21 milliarder norske kroner.

– Gjennom dette kjøpet får vi tilgang til et funn i verdensklasse, og vi styrker vår posisjon i Brasil, som er et av Statoils kjerneområder med stor ressursbase og hvor vi kan utnytte vår teknologi og kompetanse til å skape verdier, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Brasil

Statoil har vært i Brasil siden 2001 og har også eierandel i flere andre lisenser.

Selskapet diskuterer også et langsiktig strategisk samarbeid med Petrobras, konsentrert rundt Campos- og Espírito Santo-bassengene, samt nytt samarbeid innen gass- og teknologiprosjekter i Santos-bassenget, ifølge pressemeldingen.

– Brasil har vært et satsingsområde for norsk olje- og gassindustri, herunder Statoil, over flere år. Dette er en spennende avtale som gir Statoil muligheter til økt produksjon og inntekter på lengre sikt, skriver olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en epost til NTB.

Korrupsjon

I desember 2015 ble det kjent at Statoil hadde hyret inn eksterne eksperter for å sjekke om selskapet kan være involvert i korrupsjonsskandalen rundt det statlige oljeselskapet i Brasil.

Petrobras-saken regnes som verdens største korrupsjonssak og har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil sammen dannet et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras.

Mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

– Statoil er ikke en del av den pågående etterforskningen, og i vår gjennomgang har vi heller ikke funnet indikasjoner på at vi er involvert i saken. Men det er viktig for oss å fortsette å monitorere saken, dette er jo en svært alvorlig og kompleks sak som fortsatt er under utvikling, har informasjonssjef Knut Rostad i Statoil tidligere sagt til Dagens Næringsliv.

Resultat

Statoil la tidligere denne uka fram resultatet fra andre kvartal. Der kom det fram at selskapets justerte driftsresultat for perioden viste en nedgang på 68 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Det var et dårligere resultat enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd. Konsernsjef Sætre legger skylda på lave olje- og gasspriser.

Rapportert nettoresultat ble et underskudd på 302 millioner dollar, mot 866 millioner dollar i overskudd i samme periode i fjor, også dette på grunn av lave priser.

– Det er første gang Statoil leverer negative justerte tall, sa Helge André Martinsen i DNB Markets.

Powered by Labrador CMS