Sevan Marine granskes

Publisert

Norsk selskap i korrupsjonskandale.

Sevan Marine innleder gransking etter at selskapet er trukket inn i korrupsjonsskandalen rundt det brasilianske oljeselskapet Petrobras, skriver Dagens Næringsliv. Det er første gang et norsk selskap nevnes i korrupsjonsskandalen 'Operation Car Wash' (Java Lato) som ruller over Brasil. Skandalen er omfattende og mange politikere skal være innblandet i saken, hvor det hevdes at selskaper i oljeservice-bransjen dannet en klubb for å vinne milliardkontrakter med det brasilianske statseide oljeselskapet Petrobras.

Eks-sjef anklaget

Påstandene som er kommet fram i brasiliansk presse omhandler tidligere sjef i Sevans brasilfilial, Raul Schmidt Felippe Junior. Ifølge brasilianske medier mottok han 20,6 millioner dollar i perioden 2011-2015, og videreformidlet også bestikkelser til direktører i Petrobras. Det hevdes at Schmidt hadde kontoer i en sveitsisk bank, og noen av overføringene til kontoene hans skal ha kommet fra Sevan. Schmidt var ansatt i Sevan fra 2001 til 2007 og fungerte også som agent for selskapet i ettertid.

Intern gransking 

Mandag sendte Sevan Marine, som er basert i Arendal, ut en børsmelding om at selskapet har engasjert advokatselskapet Selmer for å granske korrupsjonsanklagene. DN skriver at det var Sevan Marine som meldte seg selv til Økokrim etter å ha fått kunnskap om anklagene. Toppsjef i Sevan, Carl Lieungh, sier han er trygg på at ingenting uregelmessig har skjedd i hans tid som sjef siden 2011, da selskapet ble restrukturert. Han påpeker at Sevan har hatt lite virksomhet i Brasil etter dette tidspunktet.