Equinor's kontor på Fornebu.
Equinor's kontor på Fornebu.

Brann slukket i Equinor-anlegg på Tjeldbergodden

Brannen som brøt ut i Equinors anlegg på Tjeldbergodden i Aure kommune onsdag ettermiddag, ble slukket etter omtrent en time. Ingen personer ble skadd.

Publisert

Brannen ble meldt klokka 14.40. Det tok én time å slukke den.

– Det ble meldt om kraftig røykutvikling i et kompressorbygg ved metanolfabrikken på Tjeldbergodden. Nødetatene rykket ut, og politi, brann og helse er fortsatt på stedet, sier Morten Eek, pressetalsperson i Equinor.

Ifølge politiets operasjonsleder Tove Anita Asp førte brannen ikke til eksplosjonsfare eller spredningsfare.

Alle gjort rede for

Kompressorbygget der brannen startet, er tre etasjer høyt, opplyser Eek.

– Det befant seg ikke personell inne i bygningen da brannen ble meldt. Personellet på anlegget ble raskt gjort rede for i forbindelse med evakuering, og ingen er meldt fysisk skadd, sier han.

Ifølge Eek er det for tidlig å si noe om skadeomfanget. Det er heller ikke klart hva som er årsak til brannen.

– Dette vil nå bli undersøkt nærmere, sier han.

Inntil videre er alle anlegg på metanolfabrikken og luftgassfabrikken på Tjeldbergodden stengt ned.

Tre fabrikker

Industrianlegget på Tjeldbergodden består av tre fabrikker: en metanolfabrikk, et gassmottaksanlegg og en luftgassfabrikk.

Anlegget ble offisielt åpnet 5. juni 1997. Metanolfabrikken er den største i Europa og har en produksjonskapasitet på 900.000 tonn metanol per år.

Tjeldbergodden står for omkring 25 prosent av Europas metanolproduksjon.

Equinor eier 82,01 prosent av fabrikken, mens ConocoPhillips Scandinavia har en eierandel på 17,99 prosent, ifølge Equinors hjemmesider.

Brann i 2018

Også i 2018 oppsto det en brann ved industrianlegget på Tjeldbergodden. Den gang ble luftgassfabrikken og metanolfabrikken stengt etter en brann som oppsto i et teknisk rom.

Den 28. september i år brøt det dessuten ut brann i én av de fem gassturbinene på Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. På anlegget, som nå er stengt fram til 1. oktober neste år, produseres det flytende naturgass (LNG) fra Snøhvit-feltet.

(©NTB)