BP kutter flere tusen stillinger

Publisert

Britiske BP vil slanke organisasjonen.

Oljegiganten BP planlegger å kutte minst 4000 oljejobber globalt i år for å redusere kostnader i forbindelse med den lave oljeprisen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det var E24 som først meldte om saken.

- Vi ønsker å forenkle strukturen og redusere kostnader uten å gå på kompromiss med sikkerheten, sier en pressetalsmann. Han legger til at 600 stillinger vil gå tapt i Nordsjøen i løpet av de neste to årene, med hovedvekt på 2016.

Vil få konsekvenser i Norge

Hovedtillitsvalgt Ørjan Holstad sier at det ikke kommer som noen overraskelse at det kommer store kutt. Han understreker at det ikke er 4000 BP-stillinger som kuttes, men en kombinasjon av innleide kontraktører og fast personell.

– Vi har fått beskjed at vi får vite mer i slutten av januar, sier Holstad – som ikke vil gå nærmere inn på hvor mange kutt han forventer at skal komme i Norge.

Pressetalsmann i BP Norge bekrefter:

– Det er riktig at BP har kunngjort disse kuttene i dag. Det vil ta tid før vi vet konsekvensene av dette for BP i Norge, men det er vel riktig å si at vi kan vente en betydelig reduksjon også her, sier Jan Erik Geirmo, pressetalsmann for BP Norge, til E24.

Også i Norge er det mange selskaper som tyr til nedbemanninger, og denne beskjeden kommer dagen etter at oljeserviceselskapet Aibel kutter 100 stillinger i Stavanger.

Sentralbanksjef Øystein Olsen melder tirsdag om et krevende økonomisk år i 2016.

– Det er så godt som umulig å unngå økt ledighet i de omstillingene som skjer. Ved massiv bruk av oljepenger kunne det kanskje vært unngått i en kort periode. Men lavere oljepris betyr jo det motsatte på lengre sikt: Staten får mindre å rutte med og må derfor bruke mindre oljepenger. Derfor er ikke mer oljepenger løsningen i det lange løp, sa Olsen til Aftenposten.