- Oljeprisen skal videre opp!

Publisert

Et samlet ekspertpanel er samstemte i at oljeprisen skal videre opp, hvor mye strides de imidlertid om.

— Oljeprisen har steget med over 100 prosent i år, innledet Thorodd Bakken torsdagens konferanse til humring blant de fremmøtte i sal 2 på Colosseum kino i Oslo. Bakken er direktør for rente- og valuta i Nordea markets og var medarrangør med BP under fremleggelsen av BPs energistatistikk.

Et fat med nordsjøolje noteres nå til underkant av 52 dollar fatet mot en oljepris på 38 dollar fatet ved årets begynnelse.

Konferansen ble avsluttet med en debatt om oljeprisens videre utvikling.

— Det er tydelig at oljeprisen skal videre opp, men det er lettere å snakke om retning enn nivå. Vi tror på en likevektspris på 70 dollar fatet på sikt, og at prisbunnen for denne gang ender på 50 dollar fatet, sier Oddvar Bjørgan, senioranalytiker i meglerhuset til Nordea.

Bjørgan har av Kapital blitt kåret til Norges beste oljeanalytiker og kan skilte med 19 års erfaring på feltet.

Alle var lykkeligere med en lavere oljepris

—Jeg er ikke enig. Det finnes ingen likevekt i oljemarkedet, det er ikke et normalt marked. Kostnadene vil tilpasse seg prisnivået og ikke motsatt. Vi skal ikke lenger tilbake enn i 2004 og oljeprisen var under 40 dollar fatet og alle var lykkelige, skyter sidemannen inn.

Sidemannen er Øystein Noreng, professor fra Handelshøyskolen BI og nærmest av alle oljeeksperter å treffe på oljeprisen i 2015.

Panelmoderator Thina Saltvedt, Nordeas egen oljeanalytiker, kaster ballen videre til direktøren for energiøkonomi i BP Paul Aplleby.

Han ønsker ikke å komme med et eksakt prismål, men medgir at oljeprisen vil fortsette å overraske og at det historiske snittet er på 50 amerikanske dollar fatet.

Powered by Labrador CMS