Løpsk lekter slepes mot land

Publisert

– Vi er veldig lettet. Dette har vært nervepirrende.

Den 110 meter lange ubemannede lekteren som har drevet rundt i Nordsjøen i snart et døgn, er under kontroll. Faren er over og lekteren blir nyttårsaften slept inn til land.

Lekteren er på vei til Boknafjorden slept av ankerhåndteringsfartøyet Siem Garnet. I roligere farvann skal lekteren kobles om og slepes videre av skipet Eide Wrestler, som opprinnelig hadde lekteren på slep.

– Dette er hendelser som ikke skal skje, men som dessverres skjer av og til. Været har vært ekstremt, sier Georg Eide, styreleder og daglig leder i Eide Marine, som eier lekteren som slet seg onsdag kveld i Nordsjøen til Stavanger Aftenblad.

Lekteren Eide Barge og slepefartøyet Eide Wrestler var på vei hjem fra et oppdrag for den tyske marinen i Tunisia og hadde retning mot Høylandsbygd i Kvinnherad i Hordaland, da lekteren slet seg.

Nervepirrende

Lekteren drev forbi plattformene i Valhall-feltet i en avstand på knappe 2000 meter, opplyser ConocoPhillips, som er operatør på Ekofisk-feltet til Petroleumstilsynet.

Flere hundre oljearbeidere fra Ekofisk og Valhall ble fløyet i sikkerhet i frykt for at lekteren skulle treffe oljeinstallasjonene.

– Vi er veldig lettet. Dette har vært nervepirrende, sier Jan Erik Geirmo, pressetalsmann i BP Norge.

Produksjonen på feltene Valhall og Ekofisk ble stengt etter at lekteren slet seg.

BP opplyser til Reuters at det er uklart når driften kan gjenopptas, men vanligvis tar det 24 timer å få i gang produksjonen etter en nedstengning.

Også Ekofisk evakuert

Totalt er nærmere 400 oljearbeidere fløyet ut av feltet Valhall, samt Ekofisk som ConocoPhilips opererer like nord.

– 95 av de ansatte er fløyet til land, mens de øvrige 50 er fraktet til andre plattformer i området, sier pressekontakt Tore Falck i ConocoPhillips til NRK.

Det var ingen personer om bord på lekteren som slet seg under slep onsdag kveld. Den er 110 meter lang, 30 meter bred og 30 meter høy.

BP ble varslet om den drivende lekteren ved 21-tiden onsdag kveld. Vinden har løyet noe, men det var torsdag formiddag fortsatt stiv til sterk kuling og en gjennomsnittlig bølgehøyde på 4 meter i området.

Powered by Labrador CMS