Bostek kjøper Inpower

Publisert

Bertel O. Steen Teknikk AS ( Bostek ) styrker kompetansen på energibesparende og hybride fremdriftsløsninger for skip og kjøper Molde-bedriften Inpower AS, skriver selskapet i en pressemelding.

Bertel O. Steen Teknikk AS ( Bostek ) styrker kompetansen på energibesparende og hybride fremdriftsløsninger for skip og kjøper Molde-bedriften Inpower AS.

Bostek tar nå grep for å bli hybrideksperten til sjøs. Det stilles stadig strengere miljø og utslipps krav til hurtigbåter og ferger. Ved oppkjøpet av Inpower utvider Bostek kompetansen for leveranse av lavutslipp fremdriftsløsninger til skip.

Teknologibedriften i Bergen leverer dieselmotorer, fremdriftssystemer og dieselelektriske generatorsett til maritim sektor, basert på det kjente motormerket MTU. I tillegg yter Bostek service til hurtigbåtsektoren, ferger, offshorenæringen og industri.

– Det grønne skiftet krever fremtidsrettet og ny teknologi, sier Ove Johan Solem, administrerende direktør i Bostek. Han ser på oppkjøpet som strategisk viktig for å holde Bostek og MTUs markedsposisjon blant annet i det norske hurtigbåtmarkedet.

– Som MTUs representant i Norge er det vår oppgave å ligge teknologisk i front, både for vår egen del og av hensyn til MTU, sier Geir Remmem, CEO i Bertel O. Steen Industri som eier Bostek. Han understreker:

– Det er avgjørende at vi følger utviklingen av markedene og gjør de strategiske grep som er nødvendig.

Norge ligger helt i front når det gjelder krav til lavutslipp og miljøteknologi for offentlige anbud for ferger og hurtigbåter.

– Inpowers kompetanse og patenterte produkter komplementerer Bostek på en svært god måte. Oppkjøpet er et viktig steg i Bosteks hybridsatsning, sier Solem.

NY FASE MED INDUSTRIELL EIER

Inpower i Molde ble stiftet i 2001 av entreprenørene Normann Sandøy, Reidar Vårdal og professor Robert Nilssen. Selskapet utvikler og patenterer løsninger innen ulike typer grønne fremdriftsløsninger for skip.

En av løsningene, et dieselelektrisk fremdriftssystem med permanentmagnet-motor, sparer drivstoff og dermed miljøet. Denne teknologien brukes både i hybridløsninger og i rene elektriske fremdriftsløsninger. Konseptet er allerede i bruk i skip innenfor flere segmenter, blant annet innenfor offshore support og oppdrettsnæringen.

– Inpower ser på oppkjøpet som en industrialisering av de utviklede løsningene og en god plattform for vekst og utvikling. Frem til nå har vi fått utviklet og verifisert teknologien. Nå har vi en industriell eier som tar oss videre, sier Geir Larsen, daglig leder i Inpower.

STYRKER SAMARBEIDET

Larsen trekker frem flere sider ved Bostek som vil gi mange fordeler.

– Når vi snakker med potensielle kunder vi det helt klart positivt å være en del av et selskap med et godt utviklet servicenettverk og salgsapparat. Vi kan nå fullt og helt konsentrere oss om å industrialisere løsningene våre for et større marked.

Bostek har over mange tiår vært distributør for den tyske motorprodusenten MTU i det norske markedet.

– MTU har en dominerende posisjon innenfor enkelte markedssegmenter, og Bostek sitt oppkjøp av Inpower gjøres også for å styrke MTUs posisjon i det pågående grønne skiftet, sier Solem.

NYE LØSNINGER

Det ligger stor miljøgevinst og besparelse i Inpowers fremdriftsløsninger i form av mindre utslipp til miljøet, lavere drivstofforbruk og reduserte vedlikeholdskostnader.

Mange offentlige kontrakter inneholder allerede krav om lav- eller nullutslipp. Det er ikke mulig å møte disse kravene med tradisjonelle fremdriftsløsninger.

– Med Norge i førersetet på miljøsiden, er det viktig for oss å tilby løsningene som oppfyller myndighetenes krav, sier Solem.

Han får støtte av Larsen i Inpower, som er klar for neste steg innen grønne fremdriftsløsninger.

– Det er viktig å optimalisere løsninger som tar oss mot lav- og nullutslipp for skip. Vi er klar for utfordringen, avslutter Larsen.

Bostek (Bertel O. Steen Teknikk AS) holder til i Bergen og er importør og distributør av produkter fra MTU Friedrichshafen. Selskapets hovedvirksomhet er å levere kraftsystemer til mobile og stasjonære, maritime og industrielle applikasjoner, basert på de kjente merkenavnene MTU og Mercedes-Benz.

Bostek er heleid datterselskap av Bertel O. Steen Industri AS.

Powered by Labrador CMS