MOSS  20100401. Høyspentmaster ved E6 i Moss.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MOSS 20100401. Høyspentmaster ved E6 i Moss.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Bosniske Statnett-arbeidere sies opp

Publisert

De 22 bosniske montørene som jobber for Statnett Norge med doble kontrakter, blir sagt opp, opplyser arbeidsgiveren i hjemlandet.

Direktør Nedzas Asceric i det bosniske firmaet Umel sier arbeiderne blir sagt opp, ifølge nettavisen Klix , gjengitt av NRK.

Statnett avdekket i forrige uke at ansatte hos Valard Construction AS har jobbet under vilkår som El og IT Forbundet mener er slavekontrakter.

Bosnierne, som jobber på en kraftlinje i Rogaland og Vest-Agder, er gjennom arbeidskontraktene sine pålagt å sende halve lønna til en bankkonto i Bosnia og forplikte seg til å bli i Norge på ubestemt tid.

Valard Construction AS er et canadisk entreprenørselskap som har kontrakt med Statnett.

Valard sier at Umel ikke har informert dem om dette, mens Statnett sier at sosiale kostnader ikke skal bli utbetalt fra nettolønnen.

– De jobber midlertidig i Norge der de får rundt 3.000 konvertibel mark (ca. 15.000 kr.). Deres skatter, avgifter og helseforsikring for familiene blir betalt av oss. Derfor må de gi noe tilbake til bedriften, som de skal komme tilbake til. Nordmennene kan ikke forstå dette her, sier Asceric.

Den bosniske direktøren sier at han «må si opp de ansatte» og at «nordmennene, med hele denne situasjonen, bare har gjort det vanskeligere for arbeiderne».

Konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett sier til NRK at de forventer at Valard rydder opp i situasjonen uten at det går utover de bosniske arbeiderne eller deres familier.

(©NTB)

Les også: Fagforbund: Bosniere jobber på norsk kraftlinje på slavelignende villkår