Kommer med bok om kampen mot vindkraften

Anders Totland har reist landet rundt for å sette seg inn i kampen mot vindkraften.

Publisert Sist oppdatert

Vindkraften har engasjert mange i Norge de siste årene. Den fornybare energikilden har gått fra å være ulønnsom uten subsidier, til å bli økonomisk bærekraftig på få år. Samtidig har motstanden gått fra å utgjøre noen få enkeltpersoner og noen mindre organisasjoner, til et massivt opprør over store deler av landet.

Forfatter og journalist Anders Totland har forsøkt å sette seg inn engasjementet ved å reise rundt i landet for å finne ut hvorfor så mange nordmenn reiser seg til kamp mot vindkraften, og nå har han skrevet ferdig en bok om det.

Boken heter «Då vinden snudde», med undertittelen «Om kampen mot vindmøller». Den er ferdig skrevet, men kommer ikke i salg før 24. februar.

Forfatteren har etablert en egen blogg for boken, og der har han lagt ut noen innlegg. Det inkluderer et om kampen mot vindkraften på Haramsøya.

Boken utgis av Det Norske Samlaget, og den er skrevet på nynorsk. Slik beskrives den av forlaget:

Bokomslaget på boken.
Bokomslaget på boken.

«Kvifor har motstanden mot vindkraft eksplodert i Noreg? Utbygging av nye vindkraftanlegg hadde politisk støtte og skapte lite konflikt, men no er det bråk over heile landet. Debatten om vindkrafta har hardna til, nyhendebiletet er prega av brennande anleggsmaskinar, stadig nye rettssaker, skuldingar om korrupsjon, kommunevåpen som er spraya med hakekors, og utanlandske selskap har møtt påstandar om at dei prøver å fullføra det tyskarane ikkje klarte i 1945.

Anders Totland har reist land og strand rundt for å forstå kva i alle dagar det er som skjer. Han tar oss blant anna med til Trøndelag og den store, nasjonale mobiliseringa på Frøya, til starten på organisasjonen Motvind, til Sognefjorden der lokalpolitikarane kjempar iherdig mot utbyggingskåte selskap, og til Andøya der vindkraftmotstandarane har sigra.

Totland viser korleis storpolitikken utspelar seg dag for dag, med stadig fleire kritiske blikk på vindkraftutbygginga. Men aller mest opptatt er han av menneska. Kva er det som får dei til å reisa seg til kamp? Kva er det som triggar og driv og får elden til å spreia seg frå sjel til sjel, og folk til å halda ut - år etter år?»

Powered by Labrador CMS