Dyster utsikt for norsk industri

Publisert

Tall viser vekst på linje med finanskrisen.

Arbeidsløsheten i Norge fortsetter å øke, og nå sprer effekten av oljekrisen seg til andre deler av norsk næringsliv, det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tall fra SSB's Arbeidskraftundersøkelse viste i går at ledigheten ved utgangen av mai lå på 4,3 prosent. Dette innebærer at 122.000 nordmenn nå står uten jobb, noe som innebærer 31.000 flere arbeidsledige enn på samme tid i fjor. Ledigheten blant ungdom i alderen 15-24 år økte kraftig. Den største økningen, på 17.000, fant man blant menn i alderen 25-54 år. Eksperter vurderer oljesmellen til å være største bidragsyter til økningen.

Nå har oljesmellen også begynt å slå inn på norsk næringsliv forøvrig. Norske industriledere melder om nedgang, både i totalt produksjonsvolum og ordretilgang i 2. kvartal 2015, det bekreftes av dagens konjunkturbarometer for industri og bergverk fra SSB.

"Laveste siden finanskrisen"

Tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle fremover. Senioranalytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN at rapporten viser en vekst i norsk næringsliv som er vesentlig svak:

Det er langt under gjennomsnittet og på det laveste siden finanskrisen.Vi ser for oss at veksten for norsk økonomi i år blir lavere enn på mange år.

"Ikke tegn til stabilisering"

Barometeret viser negative signaler for industrien, og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sier til Hegnar.no at tallene er svakere enn først antatt.

Dette var dårligere enn vi hadde ventet og indikerer en 0-vekst for fastlandets brutto nasjonalprodukt (BNP).

Andreassen legger til at endringen i ordreinngangen for oljerelaterte virksomheter er den bratteste han har har sett, og den laveste noensinne.  Han bekrefter at han ser overhode ikke tegn til stabilisering.

Nedgangen vil fortsette i 3. kvartal

SSB melder i rapporten at hovedårsaken til nedgangen er svake tall hos produsenter av investeringsvarer. Utviklingen er negativ innenfor store deler av industrien. Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 3. kvartal 2015 er på sitt laveste nivå siden 1. kvartal 2009. Det ventes at sysselsetting, ordrebeholdning og priser vil falle.

Norske husholdninger ennå ikke rammet

Til tross for svake tall viser raporten at husholdningenes varekonsum steg betydelig fra forrige måned. Dette bekrefter at oljesmellen ikke har bredt seg over til husholdningene, sier senioranalytiker Ole André Kjennerud til DN.

Ja, det vitner om at oljebremsen så langt har hatt en begrenset effekt på husholdningenes økonomi.

Powered by Labrador CMS