BMW ilagt bot for utslipp fra dieselbiler

Publisert

Tysk påtalemyndighet har ilagt BMW en bot på 83 millioner kroner for å ha produsert dieselbiler med høyere utslipp enn det loven tillater.

BMW har ikke gjort dette med overlegg. Snarere dreier det seg om overskridelse av utslippsgrensene som følge av en feil, påpeker påtalemyndigheten.

– Påtalemyndigheten i München har utstedt en bot på 8,5 millioner euro for en administrativ forseelse som førte til uaktsomhet i kvalitetskontrollen, heter det i en uttalelse.

I underkant av 8.000 biler er omfattet av feilen. Påtalemyndigheten har grunn til å tro at «feilmerking av den delen av motor-programvaren som kontrollerte eksosanlegget» var årsak til at utslippene viste seg å være høyere enn det loven tillater.

– Grundig etterforskning har verken funnet bevis for at det ble montert jukseprogramvare med overlegg, eller at BMWs ansatte med overlegg hadde begått juks, legger påtalemyndigheten til.

– Men selskapet hadde ikke innført et hensiktsmessig kvalitetskontrollsystem som kunne ha hindret feilen eller avdekket den etter at den dukket opp, skriver påtalemyndigheten.

BMWs aksjekurs så ut til å være uberørt av boten mandag formiddag og steg 1,3 prosent på Frankfurt-børsen.

(©NTB)