- Vi forventer at maskinlæring, kunstig intelligens og blockchain vil få stor innvirkning på hvordan kraftsystemet utvikles og driftes

Publisert

NTNU og Statnett forteller i en pressemelding at de inngår samarbeid om professorat på blockchain og maskinlæring. Over de neste fem årene skal de forske på anvendelsen av blockchain, stordata og kunstig intelligens i kraftsystemet.

Når det norske samfunnet skal elektrifiseres så skjer det med utgangspunkt i en godt etablert kraftbransje som gjerne har et hundreårsperspektiv i det de gjør av langsiktige investeringer. Det er på mange måter en stor styrke, men kan også være en ulempe når alt skal digitaliseres og det gjerne skjer på initiativ fra aktører i den markant raskere utviklede IT-bransjens teknologier.

Dette initiativet fra Statnett og NTNU kan derfor forstås som et grep fra kraftbransjen for å ta initiativet selv. NTNU og Statnett ser da også på professoratet som et virkemiddel for å bygge opp ny og fremtidsrettet kompetanse i kraftsektoren.

- På denne måten bidrar vi til at det utdannes ingeniører med en kompetanse som vi trenger om noen år, når digitaliseringen har tatt enda noen steg, sier FoU-direktør i Statnett Sonja Berlijn.

Dette er helt i tråd med hva maskinlæringsekspertene i AiaScience tidligere har sagt til enerWE.

– Kraftselskapene bør ta maskinlæring i bruk så fort som mulig, uttalte Odd Johan Svendsli, CEO i AiaScience til enerWE tidligere i år.

NTNU og Statnett ser på mulighetene innen både markedsløsninger og driften av kraftsystemene.

- Elektrisk energiinformatikk er et nytt og spennende forskningsfelt. Med blockchain-teknologi, kunstig intelligens og stordata skaper man nye markedsløsninger og bidrar til økt driftssikkerhet og effektivitet i kraftsystemer, sier instituttleder ved elkraftteknikk ved NTNU, Ole-Morten Midtgård.

Forventningen til teknologiene er store, og Statnett tror de blir veldig viktige for den norske kraftbransjen.

- Vi forventer at maskinlæring, kunstig intelligens og etter hvert blockchain, vil få stor innvirkning på hvordan kraftsystemet og det norske transmisjonsnettet utvikles og driftes. Dette er områder vi legger ned en betydelig innsats på i dag, og som professoratet ved NTNU vil gi viktige bidrag til, sier Berlijn.

Professoratet vil ta utgangspunkt i å anvende teknologiene på områder som analyser, dimensjoneringsgrunnlag for ledninger og anlegg, modeller og driftsløsninger på ulike nivåer i kraftsektoren og ulike markedsløsninger.

Les også:

Powered by Labrador CMS