Tord Lien om Googles vindkraftkjøp: Gøy!

Publisert

– Ekstra positivt at prosjektet kommer til en region som sårt trenger arbeidsplasser, sier olje- og energiministeren.

Google skal kjøpe kraft fra den planlagte Tellesnes vindpark på Jæren og forsyne selskapets europeiske datasentre med ekstra fornybar energi. Avtalen er inngått med BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi, opplyste den amerikanske IT-giganten i en pressemelding torsdag morgen.

Vindparken Tellenes i Rogaland vil få 50 turbiner når den etter planen står ferdig i 2017. Den totale kapasiteten blir 160 megawatt, noe som gjør den til størst i Norge. Prosjektet har allerede mottatt alle plangodkjenninger og tillatelser.

 • Les også: Google investerer i norsk vind
 • Glad statsråd

  Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) jubler over Googles avgjørelse.

  – Dette er gøy. Det er ekstra gøy når det kommer i en region som sårt trenger arbeidsplasser, sier han til NTB.

  – Det representerer noe nytt og påkaller betydelig oppmerksomhet, både om dette prosjektet og om Norge som fornybar supermakt i Europa, fortsetter Lien.

  Han hadde selv samtaler med Google for noen måneder siden, men vil ikke bekrefte at det var direkte knyttet til nyheten som ble kjent torsdag.

  Håper på flere

  Olje- og energiministeren håper at det skal bli flere store beslutninger innen fornybar energi å kunngjøre i årets tredje kvartal og taler varmt om vindressursene Norge har.

  – Uansett hvem av de store, internasjonale selskapene som kommer til Norge, er det bra. Men det er litt ekstra spesielt med Google. Når de skal ha fornybar kraft, sørger de for å gå inn i prosjekter som kun vil bli bygget med deres støtte. Slik får de økt produksjonen av fornybar kraft basert på kommersielle vilkår. Det bidrar til verdiskapning og arbeidsplasser, og det representerer en ny forretningsmodell, sier Tord Lien.

  Vindparken Tellesnes ligger i kommunene Lund og Sokndal. Den er kjøpt av et investeringsselskap styrt av kapitalforvalteren BlackRock fra Zephyr og Norsk Vind Energi, heter det i en børsmelding fra Østfold Energi torsdag morgen.