Er 24 mrd. i utbytte for mye?

Publisert

Bør man heller gå av børs?

Før generalforsamlingen tirsdag blir Statoil bedt om å kutte i utbyttet til eierne for å redde jobber og oppfordret til å gå av børsen.

Vi har anslått at utbyttet fra Statoil til aksjonærene blir 24 milliarder hvis vi ser hele året under ett. Det er altfor mye i disse tider. Halvparten hadde vært passelig, sier konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige for YS i Statoil og forbundsstyremedlem i Safe til Stavanger Aftenblad.

Han mener alle må bidra for å spare kostnader og kritiserer at passive eiere, blant dem staten som eier 67 prosent av Statoil, tar penger ut fra selskapet. I første kvartal endte Statoil med et tap på 35,4 milliarder kroner.

Samtidig går skipsreder Anne Jorunn Møkster og offshore-servicegründer Ståle Kyllingstad ut i Dagens Næringsliv og sier at Statoil burde tas av børs for å styrke den politiske styringen.

Alle oss andre klarer å styre et selskap hvis vi eier 67 prosent, sier Kyllingstad. Møkster mener selskapet burde deles opp, og at de ikke må la seg styre av kortsiktige mål som kvartalsresultater.

Statoil holder generalforsamling tirsdag. Informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr., ønsket ikke å kommentere utspillet i Dagens Næringsliv, mens olje- og energiminister Tord Lien uttaler at det ikke foreligger planer om å endre det statlige eierskapet i Statoil.