Færre konkurser i oljefylket

Publisert

Antall konkurser økte med hele 21,4 prosent fra november i fjor til mars i år. I mars måned gikk derimot antall konkurser og tvangsavviklinger ned med 14,1 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det forteller Bisnode i en pressemelding.

– Den underliggende trenden er at det er svært mange bedrifter som går overende for tiden. Skifteretten var påskestengt siste uken av mars. Vi tror derfor at nedgangen kun er midlertidig, og at det blir et nytt rush av konkurser i april, sier Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Hittil i år er 1308 bedrifter slått konkurs og 153 bedrifter tvangsoppløst på landsbasis. Det er en samlet økning på 2,4 prosent sammenlignet med i fjor.

– Det har vært en stor økning i antall konkurser hvis vi ser på de siste månedene samlet, og vi forventer ytterligere økning i April. Dette kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører i forhold til konkursrisiko, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.

Nedgang i Oslo og Rogaland, økning i Akershus

Oslo har hatt en nedgang på 0,4 prosent i antallet konkurser og tvangsavviklinger i første kvartal 2018, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har Akershus hatt en økning på hele 25,3 prosent. ­

– Våre tall viser at Oslo også har hatt en positiv utvikling over lengre tid. Men det er vanskelig å finne en forklaring på at næringslivet i Oslo skal gå så veldig mye bedre enn i Akershus, sier Kredittøkonom Ruud.

Rogaland opplevde en stor økning i konkurser og tvangsavviklinger i 2017 på 14,1 prosent. Men oljefylket opplever nå en gledelig nedgang på 14,3 prosent i første kvartal.

­– Rogalands næringsliv har slitt mye på grunn av nedgangen i oljeinvesteringer de siste årene. Nedgang i konkursene kan derfor gi forsiktig optimisme for framtiden, sier Ruud i Bisnode.